FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Summit turskog, afganistanskog i pakistanskog predsjednika u Istanbulu

Autor: mtro
ISTANBUL , 24. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Predsjednici Afganistana Hamid Karzai i Pakistana Asif Ali Zardari sastali su se pod pokroviteljstvom turskog predsjednika Abdulaha Gula i odlučili su da će njihove oružane snage sljedeće godine izvesti zajedničke vježbe.

Turski predsjednik je najavio da će se zajedničke vježbe odvijati u travnju 2011.

Ministri unutrašnjih poslova i vanjskih poslova kao i vojni i dužnosnici obavještajnih službi triju zemlja su održali odvojene sastanke, rekao je predsjednik Gul.

"Zadovoljni smo ostvarenim naprecima", rekao je on novinarima nakon summita.

Gul je naglasio važnost borbe protiv terorizma.

"Da bismo to postigli neophodno je da naše obavještajne službe rade zajednički na najbolji mogući način", kazao je on.

To je bio peti susret te vrste od kada je Turska, jedina većinski muslimanska zemalja članica NATO-a, 2007. pokrenula redovni mehanizam savjetovanja Pakistana i Afganistana kako bi prevladali neslaganja i osnažili suradnju protiv ektremista.

Pakistan i Afganistan bi trebali u Istanbulu razgovarati o incijativama povećanja suradnje protiv trgovine drogom, precizira turski izvor.

Pakistan i Afganistan, ključni saveznici Amerikanaca u ratu protiv terorizma kojeg je pokrenuo Washington u regiji nakon atentata u rujnu 2001. imaju napete odnose jer Kabul redovno optužuju Islamabad da podržava talibanske pobunjenike u Afganistanu.

Kabul, poput Washingtona, drži da Islamabad nije dovoljno učinio protiv talibanskih boraca i al-Kaide koji se skrivaju u plemenskim područjima na granici s Afganistanom, koji redovno vode napade protiv afganistanskih i američkih snaga i NATO-a.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙