FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gadafi otvorio summit EU-Afrika u Tripoliju

Autor: kgab
TRIPOLI, 29. studenog 2010. (Hina/DPA) - Libijski čelnik Moamer Gadafi otvorio je u ponedjeljak u Tripoliju treći summit Europska unija-Afrika, na kojemu sudjeluje i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, uputivši zahtjev "kršćanskoj, bijeloj" Europi da podrži njegove napore u borbi protiv ilegalnih migracija iz Afrike.

Na dvodnevnom summitu sudjeluju predstavnici Afričke unije i zemalja članica EU-a, među kojima zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe, njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle i talijanski premijer Silvio Berlusconi.

Ovogodišnji summit održava se pod nazivom "Ulaganja, gospodarski rast i stvaranje novih radnih mjesta", a Hrvatska kao kandidatkinja za pristup Europskoj uniji sudjeluje kao promatrač.

Među ključnim temama su afrički razvojni ciljevi, bilateralna tgovina i priljev ilegalnih doseljenika u Europu.

Gadafi je upozorio EU da će odmah zaustaviti svoje napore u suzbijanju priljeva ilegalnih migranata u Europu ako Europljani ne pruže financijsku i tehničku potporu.

U tom slučaju, "kršćanski, bijeli" kontinent postat će "crn", istaknuo je.

Otvaranje summita bilo je zasjenjeno povlačenjem Sudana u posljednji trenutak. Sudan je objavio da neće sudjelovati na summitu nakon što su članice EU-a prosvjedovale protiv dolaska sudanskog predsjednika Omara al-Bašira.

Međunarodni kazneni sud sa sjedištem u Nizozemskoj izdao je dva naloga za uhićenje al-Bašira protiv kojega je podignuta optužnica za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid u sudanskoj regiji Darfuru.

(Hina) xkga ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙