FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 23. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati:

LJUBLJANA - U pristupnom procesu s Europskom unijom Hrvatsku očekuju još neka od najtežih pregovaračkih poglavlja, a upitno je hoće li pregovore završiti do završetka mađarskog predsjedanja EU-om krajem lipnja iduće godine, ocjenjuje u četvrtak ljubljansko "Delo". "Hrvatska je sada za korak bliže EU-u, ali je članstvo još daleko", navodi vodeći slovenski list u prilogu objavljenom u povodu jučerašnje pristupne konferencije na kojoj je Hrvatska, zatvorivši još tri pregovaračka poglavlja, došla u situaciju da u prvoj polovici iduće zatvori još preostalih sedam i tako tehnički završi proces pregovora koji vodi do članstva. Hrvatsku "do kraja njezina pregovaračkog maratona" očekuju neka od najtežih pregovaračkih poglavlja poput ribarstva, poljoprivrede i regionalnog razvitka, poglavlje o tržišnom natjecanju, te temeljna prava, navodi list.

PODGORICA - Crnogorski minister prometa Andrija Lompar izjavio je u četvrtak podgoričkim medijima da je crnogorska vlada već počela intenzivne razgovore s kineskim tvrtkama o njihovom uključivanju u projekt izgradnje autoceste od Bara do granice sa Srbijom, te da će procedura dogovora s konzorcijem Aktor HCH najvjerojatnije biti prekinuta. Lompar je rekao da su crnogorska i kineska strana već pripremile tekst međudržavnog sporazuma, kako bi se projekat mogao valjano pravno provesti. Međutim, kako je naglasio, da bi se sve to ostvarilo mora se prekinuti procedura s Aktorom. Ponovio je da su kineske tvrtke spremne uključiti se u projekat te da bi nakon formalnog prekidanja procedure s konzorcijem Aktor HCH bile spremne u kratkom roku dostaviti ponudu za gradnju autoceste. Prema nekim informacijama, hrvatske bi se tvrtke mogle pojaviti kao podizvođači ako posao dobiju Kinezi.

PEKING - Kina je spremna pomoći u gospodarskom oporavku zemljama eurozone te će poduprijeti paket Međunarodnog monetarnog fonda, izjavila je u četvrtak glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu. Jiang je na redovitoj konferenciji u Pekingu kazala kako je eurozona jedno od najvažnijih područja za kineska strana ulaganja, u povodu izvješća da bi Peking mogao pomoći u oporavku eurozone. "Spremni smo pomoći zemljama eurozone da nadvladaju financijsku krizu i da uspiju u gospodarskom oporavku", rekla je Jiang. "U budućnosti će Europa biti jedno od naših najvažnijih tržišta za ulaganja naših deviznih rezervi", dodala je.

MOSKVA - Donji dom ruskoga parlamenta mogao bi već u petak ratificirati Sporazum o ograničenju strateškog nuklearnog oružja, odnosno Novi START, najavio je u četvrtak predsjednik Dume Boris Grizlov, prenose agencije. Grizlov je rekao da bi donji dom parlamenta mogao glasovati o ratifikaciji sporazuma već u petak, ako rezolucija američkoga Senata o ratifikaciji "ne utječe na tekst sporazuma", izvijestila je ruska agencija RIA. Grizlov je rekao da ruski parlament još nije primio tekst rezolucije koju je prihvatio Senat, ali očekuju da će stići tijekom dana. "Postoji informacija da rezolucija sadrži nekoliko uvjeta", rekao je Grizlov.

WASHINGTON/PEKING - Američki predsjednik Barack Obama ugostit će 19. siječnja kineskog kolegu Hua Jintaoa koji će doputovati u službeni posjet SAD-u, a Obama, prenose agencije priprema teren za sastanak na kojemu će se najviše raspravljati o Sjevernoj Koreji i trzavicama zbog vrijednosti kineske valute. Bijela kuća objavila je da će Huov posjet istaknuti važnost proširenja suradnje "u bilateralnim, regionalnim i globalnim pitanjima". I dok će službeni Peking i službeni Washington vjerojatno iskoristiti sastanak da međusobne odnose prikažu u prijateljskom svjetlu, Obama i Hu će raspravljati o nekim razmiricama, osobito o sjevernokorejskoj i kineskoj pojačanoj trgovini i kontroli valuta.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙