FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčki parlament usvojio proračun za 2011. godinu

Autor: djan
ATENA, 23. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Grčki parlament rano je u četvrtak usvojio proračun za 2011. godinu, koji predviđa povećanje poreza i smanjenje plaća u javnim tvrtkama, te oštro rezanje drugih rashoda.

Usvojeni proračun smanjen je za šest milijarda eura, čime bi se proračunski manjak u ovoj godini trebao svesti na 7,4 posto BDP-a s ovogodišnjih 9,4 posto.

"Učinit ćemo sve što je potrebno da uspijemo. Promijenit ćemo ovu zemlju", poručio je zastupnicima socijalistički premijer George Papandreu uoči početka glasovanja, koje je proteklo u strogoj stranačkoj stegi. Svih 156 vladajućih socijalističkih zastupnika, od 300 članova parlamenta, glasovalo je za proračun, kojem je cilj ispoštovati plan izlaska iz katastrofalne ekonomske krize dogovoren u svibnju s MMF-om i EU-om.

Grčki glavni grad Atena bio je u srijedu paraliziran općim štrajkom radnika nezadovoljnih novim smanjenjem proračunskih manjkova i još oštrijih rezanja troškova. U srijedu navečer ispred parlamenta se okupilo oko pet tisuća ljudi i uzvikivalo: "ne možemo to više podnijeti", a među njima se isticala i grčka zastava s natpisom "na prodaju".

Vlada je u 2010. već srezala plaće u javnom sektoru za 15 posto. Povisila je dobnu granicu za umirovljenje, zamrznula mirovine i smanjila javnu potrošnju. Međutim, poreza nije uspjela prikupiti koliko je planirala iako je znatno povisila PDV.

Prijašnje grčke vlade prikrivale gubitke lažiranjem gospodarskih podataka i proračunski manjak dovele do 15,4 posto BDP-a.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙