FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka: opći štrajk uoči smanjenja proračuna

Autor: rtom
ZAGREB/ATENA, 22. prosinca 2010. (Hina) - Grčki glavni grad Atena bio je u srijedu paraliziran općim štrajkom radnika nezadovoljnih novim smanjenjem proračunskih manjkova i još oštrijih rezanja troškova o čemu bi parlament trebao glasovati u četvrtak, javljaju agencije.

U podne su se stotine radnika, uglavnom zaposlenih u javnom sektoru, okupile pred zgradom parlamenta prosvjedujući protiv novih mjera štednje i uz povike "lopovi, lopovi" političare optuživali da su svojim postupcima zemlju doveli do stečaja.

U Ateni su stajali autobusi i vlakovi, no dio Grka počeo je propitivati svrhu bezbrojnih štrajkova koji su potresali tu zemlju ne uspijevajući odvratiti vladu od oštrih mjera štednje koje je dužna provesti po uvjetima zajmova Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, piše Reuters.

Parlamentarni zastupnici već pet dana raspravljaju o smanjenju proračuna za šest milijarda eura, čime bi se proračunski manjak sveo na 7,4 posto BDP-a s ovogodišnjih 9,4 posto.

Njemačka agencija dpa podsjeća da su prijašnje vlade prikrivale gubitke lažiranjem gospodarskih podataka i proračunski manjak dovele do 15,4 posto BDP-a.

Očekuje se da će smanjenje biti prihvaćeno u parlamentu gdje većinu ima socijalistička vlada.

Proračun za 2011. predviđa povećanje poreza i smanjenje plaća u državnim tvrtkama, a to su također uvjeti koje prezadužena Grčka mora ispuniti kako bi ispunila uvjete zajmova koje su joj u svibnju odobrili EU i MMF.

Vlada je u 2010. već srezala plaće u javnom sektoru za 15 posto. Povisila je dobnu granicu za umirovljenje, zamrznula mirovine i smanjila javnu potrošnju. Međutim, poreze nije uspjela povećati koliko je planirala iako je znatno povisila PDV.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙