FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Ljajić najavio inicijativu u VE za pokretanje istrage o Kosovu

Autor: ssai
BEOGRAD, 22. prosinca 2010. (Hina) - Predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškom tribunalom Rasim Ljajić u srijedu je najavio inicijativu Srbije da, uz izvješće i prateću rezoluciju izvjestitelja Dicka Martyja o trgovini organima na Kosovu i sjeveru Albanije 1999., Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PSVE) prihvati i preporuke da se cijeli slučaj prebaci na ministarski odbor Vijeća Europe.

Ljajić je u razgovoru za Radio B92 objasnio da bi najvažniji dio preporuka bio usmjeren na to da se taj odbor, pa i države članice, obvežu da će pružiti svu potrebnu pomoć u istragama koje će se provoditi. Prebacivanje slučaja na odbor, po njegovim riječima, uz ostalo znači da bi odbor mogao to pitanje uvijek "otvarati i potezati" u određenim trenutcima kako se ne bi dopustilo da ono bude na bilo koji način zaboravljeno.

"Nije apsolutno nevažna sama rezolucija, ali da bi ona bila provediva, važno je da budu prihvaćene i te preporuke i zato je bitno lobiranje jer treba osigurati dvije trećine glasova u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe“, istaknuo je.

U odboru za ljudska prava i zakonodavstvo prošli je tjedan prihvaćen Martyjev nacrt izvješća u kojem je dosadašnji kosovski premijer Hashim Thaci optužen da je vodio skupinu nalik na mafiju, odgovornu za krijumčarenje oružja, droge i ljudskih organa na Kosovu i sjeveru Albanije, te ga izravno povezuje s trgovinom organima otetih Srba i nealbanaca 1999. na Kosovu.

Očekuje se da će se o Martyjevu izvješću raspravljati 25. siječnja 2011., u sklopu zimskoga plenarnog zasjedanja parlamentarne skupštine od 24. do 28. siječnja.

Ljajić se u ponedjeljak u Strasbourgu, tijekom razgovora s dužnosnicima Vijeća Europe, zauzeo za to da Eulex što prije počne procesuiranje u slučaju trgovine organima na Kosovu. Uoči odlaska u Strasbourg kazao je kako Srbija neće dopustiti da se "slučaj trgovine organima na Kosovu u organizaciji Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) zabašuri i relativizira" te da će ući u diplomatsku ofenzivu na svim međunarodnim forumima kako bi taj slučaj bio doveden do kraja.

Upitan u kojoj mjeri bi srbijanski zahtjevi za pravdu imali veću težinu da su preostali haaški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić već uhićeni i predani tribunalu, Ljajić je podsjetio kako se u Martyjevu izvješću, među ostalim, konstatira da Srbija što prije treba izručiti preostala dva haaška optuženika kako neki drugi u tome ne bi nalazili opravdanje da ne progone zločine na svom teritoriju.

"Naša akcija bi imala mnogo više izgleda za uspjeh da danas nemamo neriješen problem Ratka Mladića i Gorana Hadžića", zaključio je Ljajić.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙