FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosovo: Izbori se ponavljaju u pet općina

Autor: mhaj
ZAGREB/PRIŠTINA , 16. prosinca 2010. (Hina) - Kosovsko Izborno povjerenstvo u četvrtak je odlučilo u pet općina poništiti izbore održane 12. prosinca, zbog zamijećenih nepravilnosti te ponovno pozvati birače iz tih dijelova Kosova na izbore 9. siječnja.

"Glavno Izborno povjerenstvo odlučilo je ponoviti izbore u pet kosovskih općina 9. siječnja", izjavila je predsjednica povjerenstva Valdete Daka dodavši da će se u spomenutim općinama mijenjati svi članovi povjerenstva.

U četiri od pet općina u kojima se ponavljaju izbori 12. prosinca pobijedila je Demokratska stranka Kosova Hashima Thacija, a u jednoj alijansa za budućnost Kosova.

Prema preliminarnim rezultatima Demokratska stranka Kosova premijera Hashima Thacija osvojila je 33,5 posto glasova i ne raspolaže dostatnom većinom da bi zemlju vodila bez koalicijskog partnera. Thaci je za Reuters rekao da ima mnogobrojne ponude za osnivanje koalicije, čak i s onim strankama čiji su čelnici tijekom izborne kampanje izjavili kako ne namjeravaju ići u savez s njim.

Demokratska liga Kosova osvojila je 23,6 posto glasova. Njezini su čelnici optužili čelnike Demokratske stranke Kosova za prijevaru, osobito u općinama Srbici, Glogovcu i Dečanima. U općinama Mališevo i Lipljan održat će se parcijalni izbori.

Europski promatrači u nedjelju su kazali kako su izbori dobro organizirani te da su održani u normalnoj atmosferi, no da raspolažu informacijama o prijevarama.

(Hina) xmh/xbb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙