FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tadić: Thaci je legitimni predstavnik kosovskih Albanaca

Autor: ssai
BEOGRAD, 15. prosinca 2010. (Hina) - Predsjednik Srbije Boris Tadić razgovarat će s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem ako je on legitimni predstavnik kosovskih Albanaca no pokažu li se točnima navodi o njegovoj upletenosti u trgovinu drogom i ljudskim organima Tadić će svoje stajalište promijeniti ovisno o stajalištu međunarodne zajednice, rekao je u srijedu u Beogradu.

Britanski mediji prenijeli su u srijedu da je Vijeće Europe u izvješću o stanju ljudskih prava na Kosovu optužilo bivše zapovjednike Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), među kojima i premijera Thacija, za teška kršenja ljudskih prava uključujući trgovinu drogom i ljudskim organima.

Srbija mora pregovarati sa svakim koga Albanci s Kosova drže legitimnim predstavnikom, rekao je Tadić.

To je "načelo kojeg se moramo držati i mi nemamo pravo na naša osobna stajališta s time u vezi", rekao je Tadić te dodao "To je jedino načelo koje vrijedi u međunarodnim odnosima".

Upitan hoće li preispitati svoje stajalište ako se navodi pokažu točnima, Tadić je odgovorio kako će onda međunarodna zajednica morati o njima očitovati.

"A hoću li ja preispitati to stajalište, to ovisi od međunarodne zajednice jer i međunarodna zajednica je faktor u ovome procesu", rekao je Tadić.

Ranije u srijedu srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić ocijenio je "neizvjesnom" budućnost kosovskog premijera Thacija, a zamjenik srbijanskoga državnog odvjetnika za ratne zločine i glasnogovornik tužiteljstva Bruno Vekarić "velikom pobjedu za istinu i pravdu".

Vekarić očekuje da će izvješće potaknuti otvaranje mnogih istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji čija su pravosudna tijela godinama ignorirala pozive za rješavanje tog slučaja.

Izvješće o stanju na Kosovu, plod dvogodišnje istrage posebnog izvjestitelja Vijeća Europe Dicka Martyja, službeno bi trebalo biti objavljeno u četvrtak u Strasbourgu.

Kosovska vlada odbacila je izvješće i priopćila da su lokalne i međunarodne ustanove u više navrata istraživale te optužbe i da su se one svaki put pokazale "neutemeljene".

(Hina) xdas yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙