FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovačka uvodi porez na prodaju dozvola za emisiju CO2

Autor: gple
BRATISLAVA, 22. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Slovački parlament premostio je predsjednički veto na uvođenje poreza na prihode od prodaje dozvola za emisiju štetnih plinova koji je predložio kabinet premijerke Ivete Radicove.

Slovački predsjednik Ivan Gašparovič prošli je petak uložio veto na uvođenje 80-postotnog poreza na prihode od prodaje dozvola za emisiju CO2, zatraživši prilagodbu odgovarajućeg zakona i njegovo stupanje na snagu tek u ožujku, umjesto u siječnju kao što je planirano.

Parlament je odbacio Gašparovičeve sugestije i zakon će stupiti na snagu u planiranom roku. Očekuje se da će vlada tim porezom u iduće dvije godine prikupiti 150 milijuna eura prihoda, što će joj pomoći da u 2011. sreže proračunski manjak na 4,9 posto BDP-a.

Podaci ministarstva financija pokazali su da je slovački ogranak United State Steela u 2009. dobio 43 posto više dozvola za emisiju štetnih plinova, što pokazuje omjer emitiranih štetnih plinova i dobivenih dozvola. Vrijednost viška dozvola iznosi 42,6 milijuna eura.

U slučaju Slovenskih Eletrarni, podružnice talijanskog enela, višak dozvola u 2009. iznosio je 62 posto i procjenjuje se da je omogućio ostvarivanje prihoda u visini 27,1 milijun eura.

Među ciljanim kompanijama nalazi se i rafinerija Slovnaft, slovačka podružnica mađarskog MOL-a.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙