FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uklonjene posljednje prepreke produljenju radnog vijeka njemačkih nuklearki

Autor: mkuz
BERLIN, 26. studenog 2010. (Hina/dpa) - Planovi o produljenju radnog vijeka za njemačke nuklearne elektrane u prosjeku za 12 godina prošli su u petak zadnje zakonodavne prepreke nakon što je postignut dogovor o prihodima.

Unatoč tome što istraživanja javnog mnijenja pokazuju da većina Nijemaca smatra nuklearne elektrane nesigurnima, vlada kancelarke Angele Merkel odlučila je izmijeniti zakon koji propisuje zatvaranje svih 17 nuklearnih elektrana u Njemačkoj nakon što ispune zadane proizvodne kvote.

Gornji dom njemačkog palamenta Bundesrat usvojio je vladine amandmane unatoč protivljenju saveznih država u kojima su na vlasti socijaldemokrati (SPD) i Zeleni. Njemačke savezne države kojima upravlja Merkeličina Kršćanska demokratska unija (CDU) odlučile su ipak poduprijeti amandmane nakon što su dobile jamstva da im to neće umanjiti prihode.

Za Merkelicu će sljedeći testovi biti odluka predsjednika Christiana Wulffa o tome hoće li potpisom ovjeriti taj zakon odnosno hoće li njemački ustavni suci možda donijeti odluku o njegovoj ocjeni.

Uklanjanju posljednjih legislativnih prepreka u petak prethodila je cjelonoćna rasprava o utjecaju produljenja radnog vijeka nuklearki na porezne prihode.

Njemačka planira nametnuti porez na nuklearno gorivo četirima velikim energetskim kompanijama kako bi produljenjem radnog vijeka nuklearki osigurala dodatne porezne prihode, čija se vrijednost procjenjuje na 2,3 milijarde eura godišnje.

Savezne države prigovorile su tom planu jer smatraju da će energetske tvrtke tražiti da im se to prizna kao odbitak od poreza na dobit, čime bi se njihovi prihodi od poreza smanjili za procijenjenih 600 milijuna eura godišnje.

Pomoćnik kancelarke Eckart von Klaeden rekao je u Bundesratu da će radna komisija do 30. lipnja iduće godine predati izvješće o smanjenim prihodima saveznih zemalja i da će vlada razmotriti mogućnost isplate nadoknade za taj pad.

Stare kvote za proizvodnju energije u nuklearnim elektranama podrazumijevale su gašenje posljednje elektrane u Njemačkoj oko 2022. Nove kvote koje će stupiti na snagu 1. siječnja 2012. znače da će 2036. raditi u najmanju ruku jedno od tih postrojenja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙