FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan očekuje usporavanje gospodarskog rasta u 2011.

Autor: gvla
TOKIO, 22. prosinca 2010. (Hina/dpa) - Japanski gospodarski rast u idućoj će financijskoj godini iznositi 1,5 posto, upola manji od ovogodišnjih procijenjenih 3,1 posto, priopćila je japanska vlada.

Očekivanje usporavanja rasta u idućoj fiskalnoj godini, koja u toj zemlji počinje 1. travnja, rezultat je snažnog jena, koji poskupljuje izvoz i nagriza inozemne prihode.

Vladin kabinet sada očekuje realni rast bruto domaćeg proizvoda u visini 1,5 posto, te nominalni rast od jedan posto. Projekcija rasta za tekuću financijsku godinu povišena je s početno očekivanih 2,6 posto, na realnih 3,1 posto.

Potrošačke cijene trebale bi u idućoj financijskoj godini ostati nepromijenjene, ističe se nadalje u vladinom izvješću. Iako se sredinom godine očekuje zaustavljanje silaznog trenda kretanja cijena, to ne znači da će zemlja biti u stanju prevladati deflaciju, upozorava nadalje vlada.

Japansko se gospodarstvo u raljama deflacije nalazi od ožujka 2009. U kolovozu su cijene potonule za rekordnih 2,4 posto.

Prema vladinim prognozama, stopa nezaposlenosti u idućoj bi financijskoj godini trebala pasti na 4,7 posto. U tekućoj financijskoj godini trebala bi iznositi pet posto.

U srpnju 2009. nezaposlenost je skočila na rekordno visokih 5,6 posto. U siječnju je po prvi puta u 10 mjeseci potonula ispod pet posto, ali je od ožujka ponovno dosegnula pet posto.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙