FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Češka: dogovor stranaka vladajuće koalicije; vlada nastavlja rad

Autor: vkla
PRAG, 21. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Tri vladajuće češke stranke uspjele su u utorak prevladati nesporazume i omogućiti nastavak rada vlade premijera Petra Nečasa, priopćio je predsjednik države Vaclav Klaus nekoliko sati prije nego je parlament trebao glasovati o povjerenju vladi zbog korupcijskog skandala u koje je umiješano ministarstvo zaštite okoliša.

Čelnici Građanske demokratske stranke, najveće u vladajućoj koaliciji, te konzervativne stranke TOP09 i stranke Javnih poslova više od tri sata su razgovarali s predsjednikom Klausom kako bi razriješili najozbiljniju krizu u vladi desnog centra nakon uvjerljive pobjede u svibnju, dobivene na obećanju da će smanjiti proračunski manjak i boriti se protiv korupcije.

Nakon sastanka Klaus je kazao da je sretan što su se stranke u vladinoj koaliciji, očito "svjesne ozbiljnosti političkog i gospodarskog stanja", dogovorile o potpori vladi i tako joj omogućile nastavak rada u sadašnjem sastavu.

Po njegovim riječima, stranke su se složile o načinu borbe protiv korupcije i drugim pitanjima koja je pokrenula stranka Javnih poslova, koja je najviše oklijevala s potporom vladi. Ta je stranka zahtijevala opoziv ministra policije koji je bio uključen u istragu o skandalu s ministarstvom zaštite okoliša, ali premijer Petr Nečas odbio ga je opozvati. Račun je svojim položajem platio samo ministar zaštite okoliša Petar Drobil.

Tri stranke vladajuće koalicije imaju 118 od 200 mjesta u češkom parlamentu, što je najveća većina neke vlade nakon razlaza sa Slovačkom 1993.

(Hina) xvk ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙