FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Češka: Štrajk javnog sektora zbog smanjenja plaća

Autor: sdje
PRAG, 8. prosinca 2010. (Hina/dpa) - Zaposlenici javnog sektora u Češkoj u srijedu su stupili u jednodnevni štrajk prosvjedujući zbog smanjenja plaća od 10 posto.

Sindikati očekuju da će u štrajku aktivno sudjelovati 100 tisuća zaposlenika od ukupno 650.000 ljudi u državnoj službi, a kasnije tijekom dana bi se još 40.000 trebalo uključiti u prosvjedne povorke na ulicama 21 grada u Čekoj.

Diljem Češke danas je ostalo zatvoreno 500 škola, a desetine bolnica namjeravaju primati samo hitne slučajeve i organizirale su dežurstva kao na blagdane. Javna uprava, sudovi, knjižnice, muzeji i kazališta za danas su također ograničili ili obustavili svoje aktivnosti. Slobodan dan kako bi barem mogli sudjelvoati u demonstracijama uzeli su i mnogi pripadnici policije, vatrogasnih službi pa čak i vojske.

Koalicijska vlada desnog centra premijera Petra Necasa odlučila je u proračunu za sljedeću godinu srezati plaće u javnom sektoru za 10 posto kako bi smanjila proračunski deficit zbog sve ubraznijeg zaduživanja zemlje posljednjih godina. Deklarirani cilj Necasove trostranačke vlade je da 2011. smanje proračunski deficit na 4,6 posto BDP-a, a do 2013. dostignu razinu od 3 posto koju zahtijeva Europska unija.

Sindikate i državne službenike smetaju i druge izmjene radnih uvjeta u javnom sektoru čiji je cilj poslodavcu dati više prava i fleksibilnosti, a zaposlenicima manje sigurnosti. Tako primjerice, po tim novim mjerama, plaće u državnoj službi ne bi više automatski rasle s godinama staža. Osim toga, prema ocjeni poslodavca zaposlenicima bi se kroz smanjivanje varijabilnog dijela plaće ubuduće mogle smanjiti i za više od 30 posto.

Premijer Necas sinoć je ponovio da vlada neće popustiti pred pritiskom štrajka ni odustati od planiranog paketa mjera te je zahvalio svima koji u srijedu neće štrajkati.

"Hvala onoj većini čeških državljana koji u srijedu neće štrajkati", rekao je premijer Necas.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙