FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: odgođeno imenovanje nove vlade

Autor: dvla
ZAGREB/BAGDAD, 20. prosinca 2010. (Hina) - Imenovanje nove iračke vlade, najavljeno za ponedjeljak, odgođeno je u posljednji trenutak zbog političkih nesporazuma glavnih stranaka, javljaju agencije.

Irak je u političkoj blokadi od izbora u ožujku na kojima nije bilo jasna pobjednika, a plan iračkog premijera Nurija al-Malikija da objavi imena novih članova vlade ponovno je propao zbog nesporazuma o podjeli ministarskih položaja. Vladu je nakon toga trebao potvrditi i irački parlament te tako prekinuti devetomjesečnu blokadu institucija koja je paralizirala zemlju.

"Danas neće biti sjednice parlamenta na kojoj se trebalo glasovati o vladi", rekao je predsjednik parlamenta Osama al-Nudžaifi, prenosi agencija Reuters.

Krajnji rok za potvrdu vlade je kraj ovog tjedna, a teškoće u sastavljanju vlade odražavaju sektaške i etničke podjele zemlje koje su izbile u prvi plan nakon rušenja režima Sadama Huseina u američkoj invaziji prije sedam i pol godina.

Malikijev glasnogovornik rekao je da će premijer objaviti imena "polovice ministara nove vlade", čak i ako ne bude dogovora o cijeloj vladi.

Neki su zastupnici međutim rekli da ne žele glasovati o vladi dok ne bude poznat cijeli njezin sastav.

Analitičari ipak nisu iznenađeni još jednom odgodom imenovanja vlade. "Sporazum o vladi nacionalnog jedinstva nije lako postići ni u idealnim okolnostima, a ove su okolnosti daleko od idealnih", rekao je analitičar Šadi Hamid iz tvrtke Brookings Doha. Kako se ocjenjuje, još su prijeporna mjesta potpredsjednika vlade i zamjenika premijera te ministara financija, unutarnjih poslova i obrane.

Iračani, kao i brojni strani ulagači u naftnu industriju i infrastrukturu, željno očekuju sastav nove koalicijske vlade koja bi bila velik korak k stabilizaciji zemlje.

Nakon višemjesečnih neuspješnih pregovora, glavne iračke frakcije, od kojih nijedna nije imala potrebnu većinu za samostalno vladanje, početkom studenoga napokon su postigle načelan dogovor o podjeli vlasti. Taj sporazum predviđa ostanak šijitskog čelnika Malikija na čelu vlade, za predsjednika države izabran je Kurd Džalal Talabani, a mjesto predsjednika parlamenta dobila je sunitska manjina.

Talabani je 25. studenoga zadužio Malikija da u roku od 30 dana, u skladu s ustavom, imenuje članove novog kabineta, a taj rok istječe potkraj ovog tjedna.

Irak je u političkoj blokadi od izbora 7. ožujka, na kojima ni jedna od stranaka ili koalicija nije dobila većinu u 325-članom parlamentu. Tijekom tog razdoblja pokrenut je novi val sektaškog nasilja u kojem su ubijene stotine ljudi.

(Hina) xdv ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙