FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slunj: otkriveno spomen-obilježje

Autor: ddad
SLUNJ, 21. prosinca 2010. (Hina) - U spomen na troje civila - Peru i Anku Barić i Matu Dejanovića, koji su ubijeni 10. travnja 1993. godine, danas je na mjestu masovne grobnice uz Vojni poligon u Slunju otkriveno spomen-obilježje.

Spomen-obilježje otkrili su vladin izaslanik i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić i Jure Barić, sin ekshumiranih žrtava Pere i Anke Barić.

U ime predsjednika Republike nazočne je pozdravio Vlado Lončarević, koji je istaknuo da su ti ljudi ubijeni zbog svojega sna o slobodi, kao i mnogi drugi koji su za slobodu Hrvatske dali život i zdravlje, te da je "svaki takav spomenik, uz to što je dio sjećanja na naše žrtve, dokaz ponosa i dostojanstva hrvatskoga naroda".

Saborski zastupnik Nedjeljko Strikić pozdravio je nazočne u ime predsjednika Hrvatskoga sabora te je posebno istaknuo skrb državnih institucija za stradalnike Domovinskog rata, za one koji su imali sreću preživjeti to teško razdoblje te za obitelji onih koji su u obrani domovine dali svoj život. Podsjetivši da još 34 obitelji na području Karlovačke županije ne znaju gdje su njihovi najmiliji, istaknuo je kako neki njihovi sugrađani sigurno znaju istinu te je "apelirao na njihovu savjest" kako bi se napokon doznala sudbina tih ljudi. "Hrvatski narod zna praštati, ali ne može zaboraviti", rekao je.

U ime predsjednice vlade, ministar Tomislav Ivić rekao je da postavljanjem toga spomen-obilježja i komemoracijskim skupom danas ne odaju dužnu počast samo onima koje su ondje pronašli te nakon ekshumacije i identifikacije dostojno pokopali, nego i svima onima za koje još ne znamo gdje su im kosti i hoćemo li ih ikada moći dostojno pokopati. Poručio je da će Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti ustrajati u traženju nestalih i rasvjetljavanju njihovih sudbina, te da će vlada "inzistirati na procesuiranju ratnih zločina i kažnjavanju počinitelja".

Na području Hrvatske, po službenim podacima Uprave za zatočene i nestale, otkrivene su 143 masovne grobnice u deset županija, od čega najviše u Vukovarsko-srijemskoj županiji, te četiri u Karlovačkoj županiji.

Otkrivanju 56. spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice bila su i izaslanstva Karlovačke županije i grada Slunja te predstavnici vojske i policije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

(Hina) xpp ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙