FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija podupire indijski zahtjev za stalno mjesto u Vijeću sigurnosti

Autor: kgab
NEW DELHI, 21. prosinca 2010. (Hina/dpa) - Rusija podupire zahtjev Indije za stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a ako se ono proširi, izjavio je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev koji boravi u dvodnevnu posjetu Indiji tijekom kojega su dvije zemlje potpisale 30 sporazuma.

Sporazumi na područjima od nuklearne energije do razvoja supersoničnoga borbenog zrakoplova nevidljiva radaru, koji su potpisani nakon razgovora Medvedeva i indijskog premijera Manmohana Singha u New Delhiju, dat će zamah "posebnu i privilegiranu partnerstvu" dviju zemalja.

Tijekom dvosatna sastanka u indijskoj prijestolnici Medvedev i Singh razmotrili su suradnju na puno područja, uključivo obranu, energetiku, regionalna i međunarodna pitanja.

Dvije zemlje potpisale su ugovor o razvoju borbenog zrakoplova, priopćilo je indijsko ministarstvo vanjskih poslova. Očekuje se da će Indija potrošiti najmanje 35 milijarda dolara tijekom iduća dva desetljeća na taj projekt, piše Times of India.

Također je potpisan memorandum o razumijevanju između Ruske agencije za atomsku energiju (Rosatom) i indijskog Odjela za atomsku energiju kojim se predviđa zajedničko istraživanje i razvoj u tehnologiji reaktora. Dvije zemlje su se dogovorile da će izgraditi dva nuklearna reaktora u južnoj indijskoj državi Tamil Nadu.

Predsjednik Rosatoma Sergej Kirijenko izjavio je da Rusija u budućnosti planira izgraditi 18 reaktora na trima područjima u Indiji.

U središtu razgovora ruskog predsjednika i indijskog premijera bile su i mjere za povećanje trgovinske razmjene između dviju zemalja koja ove godine iznosi oko 10 milijarda dolara. Cilj je da do 2015. ona dosegne 20 milijarda dolara.

Potpisani su i sporazumi između indijskih i ruskih naftnih i plinskih tvrtaka te sporazumi koji će poticati uspostavu zajedničkih tvrtaka na području farmaceutike.

Medvedev je rekao da će Indija i Rusija pojačati suradnju u Afganistanu. Također je izjavio da nijedna civilizirana zemlja ne može pružati utočište teroristima, ali pritom nije spomenuo Pakistan.

"Naši su razgovori bili sveobuhvatni i usmjereni na rezultate", kazao je Singh.

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙