FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 21. prosinca 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

TEHERAN - U potresu magnitude 6,5 na jugoistoku Irana u ponedjeljak je poginulo najmanje pet osoba, a oštećene su i brojne zgrade u naseljima, izvijestili su tamošnji lokalni dužnosnici, a prenosi Reuters. Državna televizija izvijestila je da su u potresu srušena najmanje tri sela. Geološki institut SAD-a je procijenio da je potres, koji se dogodio u 22,12 sata po lokalnom vremenu, bio magnitude 6,3 i da je epicentar bio na dubini od 12,3 kilometara. Iranska novinska agencija, Irna, javlja da je nakon jakog potresa uslijedio niz od devet slabijih, među kojima je jedan dosegao magnitudu 5. Zbog potresa, telefonske linije bile su u prekidu. Na području pogođenom potresom nalazi se 30-ak rijetko naseljenih sela. Lokalni dužnosnici navode kako se ne očekuje veći broj poginulih te da zasad znaju za 25 ranjenih osoba, ali i tvrde da je stanje u potresom pogođenim selima prilično teško. Na teren su izašli spasilački timovi.

LJUBLJANA - Parlamentarni odbor za pitanja Europske unije u ponedjeljak je iza zatvorenih vrata raspravljao o stajalištima pred pristupnu konferenciju Hrvatske i Europske unije koja će se održati u srijedu, te dao "zeleno svjetlo" da Hrvatska na toj konferenciji zatvori dva pregovaračka poglavlja - poglavlje Okoliš i poglavlje Pravda, sloboda i sigurnost, izjavila je za Slovensku tiskovnu agenciju STA predsjednica tog odbora Darja Lavtižar Bebler. Da se na istoj konferenciji dade zeleno svjetlo Slovenije i za zatvaranje pregovaračkog poglavlja Vanjska, sigurnosna i obrambena politika slovenski je parlament odnosno njegov odbor za vanjsku politiku odluku donio još prošlog tjedna, pa su sa slovenske strane stvoreni uvjeti da Hrvatska u srijedu zatvori sva tri poglavlja. Slovenski premijer Borut Pahor u petak je u Bruxellesu na rubu sastanka šefova europskih vlada rekao da su Slovenija i Hrvatska "na dobrom putu" da riješe zatvaranje svih triju poglavlja na pristupnoj konferenciji sredinom ovog tjedna, pri čemu je spomenuo da se pitanje poglavlja o okolišu osim Slovenije tiče još jedne članice EU-a, misleći vjerojatno na Italiju zbog pitanja ostvarivanja prava na zaštićeni ekološko-ribolovni pojas u Jadranu (ZERP).

UJEDINJENI NARODI - Snage UN-a u Obali Bjelokosti već su u samoobrani otvorile vatru i spremne su to ponovno učiniti u obrani svog mandata koji uključuje i zaštitu civila, rekao je u ponedjeljak UN-ov dužnosnik za mirovne misije. "Imamo pravo otvoriti vatru u slučaju samoobrane ili u obrani mandata", rekao je podtajnik UN-a za mirovne operacije Alain Le Roy agenciji Reuters u telefonskom razgovoru. "Već je bilo nekih napada na naše mirovnjake i morali smo uzvratiti paljbu". "To je mandat naših mirovnjaka po cijelom svijetu", dodao je. Nije još, međutim, poznato kako bi UN-ove snage koje u Obali Bjelokosti broje 10.000 pripadnika reagirale u slučaju ponovnog izbijanja građanskog rata. UN-ovi dužnosnici su privatno rekli da njihovi vojnici neće ulaziti u borbu protiv neke od vojski. Nakon što je UN rekao da je dosadašnji predsjednik Obale Bjelokosti Laurent Gbagbo izgubio predsjedničke izbore prošlog mjeseca od protukandidata Alassanea Ouattare, Gbagbo je UN-vim snagama (UNOCI) naredio da napuste zemlju. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je odbacio taj zahtjev i rekao da UNOCI ostaje u Obali Bjelokosti.

WASHINGTON - Sjedinjene Države spremne su slijediti Europsku uniju i nametnuti sankcije dosadašnjem predsjedniku Obale Bjelokosti Laurentu Gbagbou, zbog odbijanja da odstupi s dužnosti nakon poraza na izborima koje on osporava, objavio je u ponedjeljak State Department. "U SAD-u je u tijeku proces razmatranja sankcija protiv predsjednika Gbagboa, članova njegove uže obitelji i pristaša. Objavit ćemo ih kada dovršimo taj proces", rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley na brifingu za novinare. On je ponovio stajalište SAD-a da "Gbagbo treba odstupiti i napustiti zemlju, kako bi otvorio put za uspostavu vlade izabranog predsjednika Alassanea Ouattare". Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u ponedjeljak je produljilo mandat mirovnim snagama UN-a u Obali Bjelokosti za šest mjeseci, usprkos naredbi Gbagbou da da 10.000 'plavih kaciga' napusti zemlju nakon što je UN rekao da je on izgubio predsjedničke izbore održane 28. studenoga od protukandidata Ouattare, te da treba odstupiti s položaja što on odbija učiniti. Gbagbova vlada ponovila je zahtjev da UN-ove snage napuste Obalu Bjelokosti, zapadnoafričku zemlju koja se nalazi u političkoj blokadi od drugog kruga predsjedničkih izbora održanog 28. studenoga, nakon kojih je nacionalno izborno povjerenstvo utvrdilo da je pobjednik oporbeni čelnik Ouattara.

WASHINGTON - Obamina administracija u ponedjeljak je "oštro osudila" represiju vlade Bjelorusije protiv oporbenih kandidata i prosvjednika koji osporavaju ponovni izbor predsjednika Aleksandera Lukašenka, objavila je Bijela kuća. "Mi pozivamo na hitno oslobađanje svih predsjedničkih kandidata i stotine prosvjednika koji su zatočeni", rekao je u priopćenju glasnogovornik Bijele kuće, Robert Gibbs. U priopćenju se navodi da SAD "ne mogu prihvatiti kao legitimne" izborne rezultate. Prema Središnjem izbornom povjerenstvu, Lukašenko je dobio 79,7 posto glasova. State Department snažno je osudio nasilje policije prema prosvjednicima i novinarima. "Posebno smo zabrinuti zbog prekomjernog nasilja vlasti, uključujući premlaćivanje i pritvaranje predsjedničkih kandidata i nasilje protiv novinara i aktivista civilnog društva", rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley na brifingu za novinare. On je pozvao vlasti u Bjelorusiji da odmah oslobode pritvorene i pokažu suzdržanost idućih dana, i ne prijete ili zatvaraju one koji koriste svoje temeljna prava. SAD, po njegovim riječima, prihvaća ocjene Organizacije ze europsku sigurnost i suradnju (OESS), i "ne može smatrati te izbore legitimnima".

TEHERAN - Iranski je sud osudio međunarodno priznatog filmskog redatelja Jafara Panahija na šest godina zatvora i zabranio mu snimanje filmova i putovanja u inozemstvo u idućih 20 godina, rekla je njegova odvjetnica u ponedjeljak, kako su prenijele agencije. Panahi, dobitnik mnogih međunarodnih nagrada i podržavatelj iranskog oporbenog čelnika Mirhoseina Musavija na prošlogodišnjim spornim predsjedničkim izborima, uhićen je početkom ožujka. Zadržan je u pritvoru 88 dana i tijekom tog razdoblja počeo je štrajk glađu. "Panahi je osuđen na šest godina zatvora za djelovanje i propagandu protiv sustava", prenijela je agencija Isna izjavu njegove odvjetnice Farideh Gheyrat. "Također mu je zabranjeno snimanje filmova, pisanje bilo kakvih scenarija, putovanje u inozemstvo i razgovor s lokalnim i stranim medijima u idućih 20 godina", dodala je, po agenciji Isna. Po izjavi objavljenoj u Italiji u studenom Panahi je optužen za snimanje filma bez dozvole i poticanje oporbenih prosvjednika nakon izbora 2009.

NAIROBI - Jedna je osoba poginula a 26 ranjeno u ponedjeljak u eksploziji u kenijskom glavnom gradu Nairobiju kod autobusa koji je polazio za Kampalu. "Ono što mogu potvrditi je da je jedna osoba poginula a 26 ranjeno i prevezeno u bolnice", rekao je agenciji Reuters Eric Kiraithe, glasnogovornik policije. Eksplodirala je jedna od torbi prije no što je utovarena u autobus. "Sumnjamo da je poginula osoba jedna od šest koje su željele ukrcati torbe u autobus, ali to još treba potvrditi", rekao je Kiraithe. Ranije u ponedjeljak ugandske službe sigurnosti su rekle da su u stanju pripravnosti zbog mogućeg napada nakon što su njihova obavještajna izvješća ukazala da s al Kaidom povezane skupine planiraju napasti Ugandu tijekom blagdana.

TEHERAN - Potres magnitude 6,5 uzdrmao je jugoistok Irana u ponedjeljak, izvijestila je iranska državna televizija a lokalni dužnosnici su rekli da za sada nema izvješća o žrtvama. "Potres se dogodio u 22.12 po lokalnom vremenu u pokrajini Kerman i osjetio se u mnogim gradovima", izvijestila je televizija. Geološki institut SAD-a je procijenio da je potres bio magnitude 6,3 i da je epicentar bio na dubini od 12,3 kilometara. Jedan dužnosnik pokrajine Kerman agenciji Reuters telefonom je rekao da za sada nema izvješća o stradalima ili štetama. Pokrajina Kerman je izrazito trusno područje. U potresu koji je sravnio grad Bam 2003. poginulo je oko 31.000 ljudi.

(Hina) xsl/xbdj ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙