FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija upozorava SAD da ne mijenja START

Autor: bcav
MOSKVA, 20. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Rusija je u ponedjeljak upozorila američke zakonodavce da bi svaka promjena sporazuma o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja START, koji su potpisali američki i ruski predsjednik Barack Obama i Dmitrij Medvedev, mogla uništiti taj sporazum.

Upozorenje ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u intervjuu agenciji Interfax dolazi u vrijeme kada Bijela kuća pokušava obaviti ratifikaciju START-a ovoga tjedna, prije božićne stanke u radu Senata.

Neki republikanci žele izmjenu sporazuma, tvrdeći da ograničava američku nacionalnu sigurnost, kao i prateće ratifikacijske rezolucije.

Demokrati, čija se senatska većina smanjila nakon izbora prošloga mjeseca, žele da se o sporazumu glasa ovoga tjedna prije formiranja novoga saziva u siječnju. Za prolazak START-a potrebni su glasovi 67 od 100 senatora.

"Mogu samo naglasiti da START, do kojeg smo došli na temelju pariteta, po našem mišljenju u potpunosti odgovara nacionalnim interesima Rusije i SAD-a", rekao je Lavrov za Interfax.

"On se ne može ponovno otvarati ni biti predmetom novih pregovora", istaknuo je ruski ministar.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙