FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uspostava nove vlasti u BiH i dalje neizvjesna

Autor: rmav
SARAJEVO, 14. prosinca 2010. (Hina) - Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) potvrdilo je u utorak izbor pet zastupnika za Dom naroda Parlamenta BiH koji je prošlog tjedna objavila Narodna skupština Republike Srpske, no uspostava nove zakonodvne i izvršne vlasti na državnoj razini i razini Federacije BiH i dalje teče sporo, bez jasnih naznaka o tome kakva će biti buduća vladajuća koalicija u toj zemlji.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko ponovno je u ponedjeljak pozvao stranke koje su na izborima provedenim 3. listopada dobile povjerenje birača da ubrzaju međustranačke pregovore i što prije uspostave novu vlast.

Ključne stranke, poput Socijaldemokratske partije (SDP), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), i dalje su na zahtjevima koje je teško pomiriti.

Čelnici SDP-a i SNSD-a Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik, nakon sastanka u Sarajevu 4. prosinca, dali su naslutiti da bi se njihove stranke ipak mogle dogovoriti o koaliranju, ali poslije izbora srpskih zastupnika za Dom naroda Parlamenta BiH odnosi SDP-a i SNSD-a ponovno su zahladili.

SNSD je zamjerio SDP-u zato što je svojim glasovima u Narodnoj skupštini RS-a osigurao da u Dom naroda bude izabran predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić, a ne kandidat Srpske demokratske stranke (SDS), koja je koalicijski partner SNSD-a na državnoj razini.

"S ovom SDP-ovom potporom Ivaniću, sada je sve neizvjesno", izjavio je glavni tajnik SNSD-a Rajko Vasić optužujući SDP da se pokazao "prevarantskom strankom".

Predsjednik SDP-a Lagumdžija i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u ponedjeljak su se nenajavljeno sastali u Sarajevu, nakon čega je objavljeno samo kako nema dogovora o tome koja će stranka ponuditi kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara.

Unatoč usklađenim stajalištima o dijagnozi stanja u državi i nužnosti hitnog konstituiranja vlasti,... zadržana su dosadašnja stajališta o poziciji budućeg predsjedatelja Vijeća ministara, priopćeno je iz središnjice HDZ-a BiH.

SDP BiH ustrajava na tome da kandidat za tu dužnost bude Lagumdžija, a Čović uporno ističe da to ovaj put mora biti Hrvat, i to iz HDZ-a BiH kao najjače hrvatske stranke.

Tom se stajalištu gotovo u cijelosti priklonio i HDZ 1990.

Hrvatska stranka prava (HSP), koja je u ovom trenutku bliža koaliranju sa SDP-om nego bilo kakvom savezništu s blokom dvaju HDZ-a, zasad ističe kako novi premijer BiH treba biti Hrvat, no ne nužno iz određene političke stranke.

Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić potvrdio je još jedanput da njegova stranka u vladajuću koaliciju želi s dosadašnjom oporbom.

"To je i SDP BiH i Narodna stranka 'Radom za boljitak'. Tu je za sada i Stranka demokratske akcije (SDA), no nije isključeno da tu bude i Savez za bolju budućnost (SBB) jer znam da je SDP vodio i takve razgovore", izjavio je Jurišić za lokalne medije ističući kako HSP "pod kapom HDZ-a neće biti dio izvršne vlasti".

Sljedeći rok za nastavak konstituiranja vlasti u BiH koji su postavile same stranke jest 22. prosinca, za kada je najavljen nastavak konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Iako službeno uspostavljeno, to tijelo još ne radi jer izbor njegova predsjednika i njegovih dvaju zamjenika ovisi opet o tome tko će činiti vladajuću koaliciju.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙