FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se mirnije trgovanje, u fokusu i dalje Ina

Autor: scvi
ZAGREB, 20. prosinca 2010. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirnije trgovanje nakon prošlotjedne bure, izazvane trgovanjem dionicama Ine, jer se već krajem tjedna vidjelo da su se neki ulagači odlučili na kapitaliziranje dobiti.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks skočio je prošloga tjedna 7,95 posto, na 2.044 boda, dok je Crobex10 porastao 10,78 posto, na 1.110 bodova. Oba su indeksa dosegnula najviše razine od svibnja.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna 803 milijuna kuna, što je oko 8 puta više nego tjedan dana prije, ponajviše zahvaljujući kupnji dionica Ine od strane mirovinskih fondova.

Od utorka, kada je započelo trgovanje dionicom Ine nakon 7-dnevne blokade, njome je ostvareno 652 milijuna kuna prometa.

Vlasnika je zamijenilo više od 230.000 dionica te kompanije, po cijeni od 2.830 kuna, što je 65,4 posto više od zadnje cijene po kojoj se tom dionicom trgovalo prije nego je MOL objavio namjeru njihova otkupa od malih ulagača.

„Veća likvidnosti na burzi potaknula je i rast cijena ostalih dionica. Ipak, krajem tjedna ulagači su se odlučili kapitalizirati dobit, što je razumljivo jer osim viška likvidnosti, koji dolazi od prodaje dionica Ine, nema makroekonomskih podataka koji bi održali pozitivan trend na burzi“, ocjenjuje Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

I sa svjetskih su burzi prošloga tjedna stizali pozitivni signali. Na Wall Streetu su cijene dionica porasle, ali uz mršav obujam trgovanja, što je uobičajeno za ovo doba godine.

„Trgovalo se oprezno i zbog toga što su indeksi na najvećoj svjetskoj burzi dosegnuli najviše razine u dvije godine, pa ulagači nisu sigurni da je moguć njihov daljnji uspon do kraja godine“, kaže Perić.

Od makroekonomskih izvješća ovoga se tjedna na Wall Streetu očekuje objava konačnog podatka o američkom bruto domaćem proizvodu u trećem tromjesečju, podaci o prodaji novih i postojećih kuća u studenome, kao i raspoloženju potrošača u prosincu.

Perić ističe i da je prošloga tjedna BDI indeks vozarina sipkog tereta pao za 4,6 posto, zbog čega je zaronio ispod razine od 2.000 bodova, točnije na 1.999 bodova.

„I ovaj će tjedan proteći u znaku dionica Ine. No, vidljivo je da tempo prodaja pada, stoga je za očekivati nešto manji obujam trgovanja nego prošloga tjedna. Ipak, nadam se da će obujam biti dovoljan da održi Crobex na ovim razinama. Time bi taj indeks godinu završio u plusu, što je bilo teško za vjerovati prije otprilike mjesec dana, kada je Crobex bio ispod 1.800 bodova“, kaže Perić.

U odnosu na početak godine, Crobex indeks trenutno je na dobitku oko 2, a Crobex10 5,3 posto.

„Od makroekonomskih izvješća koja bi domaćim ulagačima mogla pružiti smjernice ovoga bih tjedna izdvojio podatak o stopi nezaposlenosti za studeni, koja će biti objavljena u utorak. Za danas, pak, očekujem stagnaciju cijena dionica“, zaključuje Perić.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙