FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND: novinarstvo na najnižim granama

Autor: nles
ZAGREB, 17. prosinca 2010. (Hina) - Skupština Hrvatskog novinarskog društva zaključila je večeras da je stanje u hrvatskom novinarstvu i medijima na najnižim granama u novijoj povijesti, posebno zbog gušenja novinarskih sloboda, a u najtežoj su situaciji novinari u privatnim medijima.

Ipak, izaslanici su se, nakon višesatne rasprave, dotakli i javnih, odnosno državnih medija.

Zaključili su kako HND inzistira od Vlade i Sabora da se u Upravno vijeće Hine izaberu kompetentni članovi te da se Vjesniku posebnim zakonom zajamči status javnog medija.

Također, nedopustivim su ocijenili način na koji uprava HRT-a provodi cenzuru "ne samo svog programa, nego se – manipulirajući postojećim zakonskim normama – upliće i u rad cehovske udruge".

HND se usprotivio da se pod krinkom recesije ukidaju dopisništva i regionalni centri, a zaključeno je i da se strukovna udruga treba zalagati za kvalitetniju zaštitu autorskih prava te nastaviti rad na što skorijem osnivanju Vijeća za medije.

Zaključeno je i da su gotovo svi problemi s kojima se danas suočava hrvatsko novinarstvo u sindikalnom djelokrugu, zbog čega mnoge akcije ne mogu biti provedene bez suradnje sa sindikatom.

HND, kako je istaknuto, mora inzistirati na transparentnosti vlasništva i nadzirati koncentraciju vlasništva u medijima.

Novinarska strukovna udruga stoga je pozvala da se provjere koncesije elektronskim medijima i donacije tiskovnim medijima za koje se sumnja da su financirani iz stranačkih "crnih fondova" koji su sada predmet pravosudne istrage.

Ovogodišnja 51. skupština HND-a održava se o stotoj obljetnici krovne novinarske udruge koja okuplja više od 3000 članova.

Obljetnica će se sutra obilježiti i svečanom akademijom kojoj će prisustvovati predsjednik Republike Ivo Josipović te humanitarnom zabavom u Novinarskom domu.

(Hina) xam yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙