FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena monografija "Josip Račić" Grge Gamulina

Autor: ipet
ZAGREB, 15. prosinca 2010. (Hina) - Monografija "Josip Račić - život i djelo", jedan od posljednjih rukopisa iz pera pokojnoga Grge Gamulina, predstavljena je večeras u Matici hrvatskoj u sklopu dvodnevnoga skupa što se održava u povodu stote obljetnice rođenja toga istaknutog povjesničara umjetnosti i sveučilišnoga profesora.

Suizdavači monografije su Institut za povijest umjetnosti i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske u čije je ime povjesničarka umjetnosti Ivanka Reberski podsjetila da je Grgo Gamulin završio rukopis monografije o Josipu Račiću još 1985., ali da je prošao dugi put do njezina objavljivana. Tako je, dodala je, monografija bila dugo očekivana, ali je za vjerovati da je objavljena baš u pravi trenutak pa možemo reći da je o legendi Josipa Račića pisala jedna druga legenda - Grgo Gamulin.

Urednik monografije akademik Tonko Maroević istaknuo je da je monografija rezultat autorova dugotrajanog istraživanja jedinstvene Račićeve pojave koji je urodio utemeljenom autentičnom interpretacijom. Podsjetivši da se Gamulin rado oslanjao i na iskustva drugih, Maroević se tako osvrnuo i na retrospektivne uvide Zdenka Rusana i Igora Zidića o Josipu Račiću koji bi, smatra, jamačno veselili Gamulina kao viđenja njegovih učenika i kao plod mlađega naraštaja stručnjaka.

Maroević je posebno ukazao na poetsku snagu Gamulinove interpretacije istaknuvši da je autor znao pronaći prave riječi za jedan individualan slučaj poput Josipa Račića kojemu se se pak mnogi s pravom obraćali.

Zbog takva Gamulinova uvida, rekao je Maroević, s pravom smatramo da ni četvrt stoljeća proteklih od nastanka rukopisa nije učinilo Gamulinovu monografiju o Račiću nepotrebnom i zastarjelom.

Znanstveni skup što se održava 15. i 16. prosinca u organizaciji Instituta za povijest umjetnosti i Matice hrvatske trebao bi osvijetliti različite aspekte znanstvenoga, pedagoškog, kritičarskoga, teorijskoga, književnoga i društvenoga rada Grge Gamulina (Jelsa, 1910.- Zagreb, 1997.).

(Hina) xipet ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙