FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena monografija o Tonku Lonzi

Autor: mbur
ZAGREB, 14. prosinca 2010. (Hina) - Monografija o doajenu hrvatskoga glumišta Tonku Lonzi urednice i priređivačice Lade Čale-Feldman predstavljena je danas u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu.

Nakladnik luksuzne monografije su Dubrovačke ljetne igre, a uz fotografije Tonka Lonze iz mnogih predstava, monografija donosi dvadeset priloga različitih autora koji su analitički precizno pristupili ulogama i glumčevoj višedesetljetnoj karijeri. Među autorima su Nikola Batušić, Marko Grčić, Mani Gotovac, Marija Grgičević, Pero Kvrgić, Alma Prica, Boris Svrtan, Suzana Nikolić i drugi.

"Knjiga je dar glumcu, uzvrat za sve što nam je pružio zadnjih desetljeća", rekla je urednica Lada Čale-Feldman, ističući kako je Tonko Lonza i njegovo glumačko umijeće mjera ispod koje hrvatsko glumište ne bi smjelo ići.

Govoreći o njegovoj karijeri, rekla je da je Dubrovačkim ljetnim igrama podario dobar dio radnoga vijeka ističući se kao nositelj dubrovačkog repertoara - Držića i Vojnovića. Vješta u stihu i dikciji, smjestili su ga u zahtjevan tip klasičnog junaka, podsjetila je Lada Čale-Feldman.

"U zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu Tonko Lonza nosi klasični repertoar, a uloga pl. Križovca u tom kazalištu simboličko je mjesto Lonzine nazočnosti u HNK. Ujedno su Krležini likovi postali važna linija nacionalnog repertoara koji su Lonzi pružili priliku za novi virutozitet u dikciji", istaknula je urednica, dodajući da je Lonza zablistao u ulozi Ignjata Glembaja, koja je i ekranizirana (Glembajevi).

Tonko Lonza (Zaton kraj Dubrovnika, 1930.) hrvatskoj je kazališnoj i filmskoj glumačkoj kulturi dao poseban pečat s odigranih oko 120 uloga, pretežito dramskoga i tragičnog repertoara, bilo klasičnog ili modernog. Kao profesor odgojio je mnoge glumačke naraštaje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te je postavio najviše standarde glumačke dikcije i dramske pedagogije. Za glumački je rad dobio 14 uglednih nagrada.

(Hina) xmb ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙