FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prenamjena palaće "Moise" za potrebe riječkog Sveučilišta

Autor: sjun
RIJEKA, 15. prosinca 2010. (Hina) - Rektor Sveučilišta u Rijeci dr. Pero Lučin i creski gradonačelnik Kristijan Jurjako potpisali su Sporazum o namjeni renesansne palače „Moise“ u Cresu, kojim se Grad Cres i Sveučilište u Rijeci usuglašavaju da se taj objekt kulturne baštine obnovi i za potrebe riječkoga Sveučilišta prenamijeni u edukacijski centar.

Sporazumom o namjeni patricijske palače „Moise“ iz 16. stoljeća, smještene u staroj gradskoj creskoj jezgri, ugovorne strane - Grad Cres kao vlasnik objekta i Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci kao nositelj edukacijskih i znanstvenih sadržaja, i službeno su se povezali u projekt suradnje na rekonstrukciji palače „Moise“. Nakon toga, kako je rečeno, uslijedit će njezina prenamjena u edukacijsko središte širokog spektra djelovanja - centar humanističkih i društvenih znanosti, regionalni centar za cjeloživotno učenje te kongresni centar riječkog Sveučilišta.

Uređenje palače bi, procjenjuje se, moglo potrajati oko pet godina, a cijena projekta kreće se oko četiri milijuna eura, od čega na opremanje u edukacijske svrhe otpada 500 tisuća eura.

Creski gradonačelnik Jurjako naglasio je da će se financijska sredstva za „ekonomsku revitalizaciju uz očuvanje klulturnog nasljeđa“ potraživati od Europske komisije i Vijeća Europe (IPA komponenta I – revitalizacija kulturnih spomenika s prioritetne liste), a projekt će se kandidirati nakon što potrebnu dokumentaciju zajednički pripreme Ministarstvo kulture - Konzervatorski odjel u Rijeci, Sveučilište i Grad Cres.

Voditeljem projekta imenovan je dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci Predrag Šustar.

(Hina) xsjun ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙