FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović očekuje pravednu presudu Šljivančaninu

Autor: dmak
BJELOVAR, 8. prosinca 2010. (Hina) - Presuda bivšem oficiru JNA Veselinu Šljivančaninu za zločine počinjene nad hrvatskim zarobljenicima mora biti pravedna i zakonita i primjera teškom zločinu, rekao je u srijedu u Bjelovaru hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Haaški sud u srijedu će objaviti konačnu presudu Veselinu Šljivančaninu, a predsjednik Josipović je novinarima za posjeta Bjelovaru izjavio kako očekuje da ta presuda bude pravedna i zakonita i primjerena teškom zločinu ako stvari stoje onako kako se može naslutiti iz javnosti dostupnih podataka.

ICTY će treću presudu u tome slučaju donijeti pošto je razmotrio Šljivančaninov zahtjev za revizijom pravomoćne presude kojom je osuđen na 17 godina zatvora zbog pomaganja u likvidaciji 194 hrvatska zarobljenika na Ovčari. Negdašnji načelnik za sigurnost gardijske brigade JNA prvostupanjskom je presudom 2007. osuđen na pet godina zatvora te je odmah pušten na slobodu jer je izdržao veći dio kazne. No u svibnju 2009. žalbeno vijeće prihvatilo je žalbu tužiteljstva i pravomoćnom presudom povećalo mu kaznu s pet na 17 godina zatvora zbog pomoganja u likvidaciji hrvatskih zarobljenika 21. i 22. studenog 1991.

Upitan vjeruje li predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku kada on poziva Hrvate na povratak u RS, predsjednik Josipović je odgovorio kako treba imati povjerenja, te podsjetio da je tijekom svog boravka u Banjoj Luci razgovarao o pitanju povratka Hrvata.

Hrvatski predsjednik, napomenuvši kako će ministar za povratak u vladi Republike Srpske biti Hrvat, rekao je kako bi novi model povratka trebao biti sustavan, a ne pojedinačan, te da bi se po tom novom modelu organizirao povratak po stotinjak osoba odjednom.

Josipović je također rekao kako očekuje da će predsjednik Dodik osobno doći u Posavinu i na druga mjesta te pozvati ljude na povratak.

(Hina) xdm ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙