FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SNS i Srpska sloga traže odgodu izmjena izbornog zakona

Autor: tdel
ZAGREB, 14. prosinca 2010. (Hina) - Srpska narodna stranka (SNS) i ostali članovi jučer osnovane Koalicije "Srpska sloga" večeras su u otvorenom pismu predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću i saborskim zastupnicima zatražili odgodu donošenja zakona o izmjenama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor jer smatraju da je taj zakonski prijedlog protuustavan i da bi njegovo usvajanje nanijelo štetu Hrvatskoj pred ulazak u Europsku uniju.

Ocjenjuju da srpski predstavnici u Saboru "kao gospodin (Milorad) Pupovac (SDSS), navedenim prijedlogom nanose ogromnu štetu Srbima u Republici Hrvatskoj".

Ustav svim nacionalnim manjinama garantira ravnopravnost i predviđa mogućnost da pored općeg biračkog prava imaju i posebno pravo da biraju svoje zastupnike u Hrvatski sabor, a to se pravo niti jednom ustavnom odredbom ne veže uz brojnost pripadnika nacionalnih manjina, ističe se u priopćenju.

Izmjenama i dopunama izbornog zakona koji se tiče izbora manjinskih zastupnika u Hrvatski sabor predlaže se da zastupnici iz redova nacionalnih manjina, kojih ima po brojnosti do 1,5 posto stanovništva, imaju dvojno pravo glasa a najveća nacionalna manjina, Srbi, kojih je više, to pravo dvojnosti glasovanja gube. "U prijedlogu izbornog zakona ide se još dalje, a to je da srpska stranka koja dobije najviše glasova, pa makar i jedan više od druge stranke, nosi sve mandate predviđene za Srbe u Hrvatskom Saboru", kaže se u priopćenju.

Zbog takve inicijative "'srpskih' predstavnika, točnije dr. Milorada Pupovca kao i pojedinaca iz redova vladajuće stranke (Vladimira Šeksa)", ostale srpske stranke jučer su u Virovitici potpisale koalicijaski sporazum "Srpska sloga" o zajedničkom djelovanju i zaštiti naših manjinskih prava, kaže se u priopćenju. Navodi se da su koalicijski sporazum potpisali SNS, Nova srpska stranka, Demokratska Partija Srba, Inicijativni odbor Naše stranke u osnivanju, Zajednica Srba, Narodno vijeće Srba, Demokratski forum te županijska vijeća nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske i Sisačko-moslavačke županije te niz uglednih srpskih intelektualaca.

Napominju i kako o navedenom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor nije provedena nikakva rasprava među Srbima kojih se, ističu, to najviše tiče.

(Hina) pp yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙