FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za Ustav podupro izmjene Izbornog zakona; SDP protiv

Autor: trub
ZAGREB, 13. prosinca 2010.(Hina) - Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas je podupro izmjene Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, kao i prijedlog Vlade da se taj prijedlog raspravi i izglasa po hitnom postupku, unatoč prigovorima SDP-ovih zastupnika da izmjene favoriziraju SDSS nauštrb ostalih predstavnika srpske zajednice.

Sukladno Ustavu i Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, predložene izmjene jamče srpskoj nacionalnoj manjini, kao jedinoj manjini u Hrvatskoj koja je u stanovništvu zastupljena s više od 1,5 posto, tri saborska zastupnika, a propisuju i da će ta tri mjesta pripasti samo listi koja na izborima osvoji najveći broj glasova u svim izbornim jedinicama.

U SDP-u upozoravaju kako ta odredba favorizira SDSS, jer je, unatoč tomu što u Registru političkih stranaka postoji pet stranaka koje zastupaju srpsku manjinu, teško očekivati da će neka od njih na izborima osvojiti više glasova od SDSS-a.

"Nije srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj jednopolitička i zato je ovaj zakon potrebno revidirati", izjavio je potpredsjednik Odbora Josip Leko (SDP), pozivajući na skidanje hitnosti s tog zakonskog prijedloga.

S njim se slaže i Arsen Bauk (SDP), uvjeren da je zakonski prijedlog pisan u korist SDSS-a, kao HDZ-ovog koalicijskog partnera.

"To nije većinski, nego premijski sustav koji još nikad nije bio u našem zakonodavstvu", ocijenio je Bauk.

Najavio je SDP-ov amandman po kojemu se zastupnici ne bi birali fiksnom kvotom, već proporcionalnim sustavom u kojemu bi jedan zastupnik predstavljao 10 do 12 tisuća glasova. "To je pravedno, i ako su kolege iz HDZ-a popustile ucjenama mi nećemo", rekao je Bauk.

I ustavno-pravni stručnjak i vanjski član Odbora Robert Podolnjak ukazuje na problem da bi na izborima, na kojima se očekuje izlazak svih pet srpskih stranaka, moglo doći do nelegitimnog izbornog rezultata.

Upozorava, naime, da bi sva zastupnička mjesta predviđena za srpsku manjinu mogla osvojiti samo jedna stranka, i to s osvojenih 30 posto glasova srpske zajednice. "A što je s ostalih 70 posto glasova", upitao je.

Nitko od HDZ-ovih članova Odbora, pa ni predsjednik Odbora Vladimir Šeks, nije sudjelovao u raspravi, već su samo nakon rasprave dali "zeleno svjetlo" da Sabor zakonske izmjene raspravi i izglasuje po hitnom postupku.

(Hina) xtr/xrkor ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙