FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sućut hrvatske vlade predsjedniku SAD-a povodom smrti Richarda Holbrookea

Autor: nkot
ZAGREB, 14. prosinca 2010. (Hina) - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor uputila je u utorak izraze sućuti predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Baracku Obami u povodu smrti Richarda Holbrookea, jednog od kreatora Daytonskog sporazuma kojim je krajem 1995. okončan rat u Bosni i Hercegovini, priopćio je premijerkin Ured za odnose s javnošću.

"U ime Vlade Republike Hrvatske, hrvatskog naroda, kao i moje osobno ime, željela bih izraziti iskrenu sućut vama i američkom narodu u povodu smrti veleposlanika Richarda Holbrookea", stoji u pismu premijerke Kosor.

Prema njezinim riječima, "veleposlanik Holbrooke bio je izvanredan diplomat, mirotvorac i posrednik, koji je stajao na čelu američkih diplomatskih napora u ostvarivanju mira i sigurnosti u najzahtjevnijim vremenima i mjestima".

"Gospodin Holbrooke bio je uistinu povijesna ličnost u našem dijelu Europe i ostat će zapamćen kao istinski zagovaratelj mira, između ostalog i kao jedan od ključnih tvoraca Daytonskog sporazuma iz 1995. godine, kojim je završio rat u Bosni i Hercegovini i koji je na mnoge načine postavio temelje za mir i stabilnost i budući prosperitet jugoistočne Europe", dodaje se u pismu sućuti.

Kosor je također izrazila uvjerenje da će "njegovo naslijeđe živjeti kroz mnoga desetljeća".

Izraze sućuti je povodom Holbrookeove smrti američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton uputio i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji ocjenjuje da će "njegova diplomatska umješnost nedostajati kako Sjedinjenim Državama, tako i međunarodnoj zajednici".

"Iznimno je važna njegova uloga u događajima u susjednoj Bosni i Hercegovini, sasvim precizno u stvaranju Daytonskih sporazuma.... oni su nedvojbeno bili jedini način da se zaustavi rat i trasira put prema miru. On je to shvatio i u skladu s tom spoznajom je i djelovao.", napisao je Mesić.

(Hina) xvk ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙