FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD, Kina i Rusija protive se sporazumu o kasetnom oružju

Autor: bcav
ŽENEVA, 22. studenog 2010. (Hina/Reuters) - SAD, Kina i Rusija protive se sporazumu koji je potpisalo 108 zemalja o zabrani kasetnog oružja koje ubija civile još dugo nakon rata, objavio je u ponedjeljak Human Rights Watch (HRW).

Ta međunarodna organizacija sa sjedištem u New Yorku navodi da tri sile, zajedno s Indijom, Pakistanom, Izraelom i Južnom Korejom, pokušavaju oslabiti taj sporazum iako se on već počeo primjenjivati.

"Više od dvije godine nakon prihvaćanja konvencije o kasetnom oružju, SAD i ostale vodeće vojne sile aktivno joj se odupiru", stoji u izvješću na 224 stranice.

HRW predstavio je izvješće u Ženevi, europskom sjedištu UN-a. Konvencija, koju su prihvatile zemlje razočarane blokadama u sklopu UN-ovih pregovora o razoružanju, zabranjuje proizvodnju, skladištenje i prodaju te vrste oružja koje se baca iz zraka ili ispaljuje topovima.

Protivnici tvrde da su tako ubijene tisuće civila, što ne uključuje podatke o poginulima u siromašnim zemljama, otkako je SAD kasetno oružje prvi put upotrijebio u Vijetnamskome ratu 60-ih godina prošloga stoljeća.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙