FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi američki veleposlanik u Sloveniji o arbitražnom sporazumu i regiji

Autor: lfia
LJUBLJANA, 24. studenog 2010.(Hina) - Ratifikacijom arbitražnog sporazuma praktično je gotovo riješen slovensko-hrvatski granični prijepor, a to otvara vrata i većem slovenskom utjecaju u regiji, ocijenio je u srijedu u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA novi američki veleposlanik u Ljubljani Joseph A. Mussomeli, koji je nedavno stupio na dužnost.

"Rješenje graničnog pitanja između Slovenije i Hrvatske, a mislim da je 95 posto toga već iza nas, povećat će kapacitet Slovenije u njenoj interakciji s drugim državama na Balkanu", rekao je Mussomeli, dodajući da se uloga Slovenije u regiji već i prije pokazala izuzetno korisnom, "primjerice u slučaju Kosova", te da bi se Slovenija po njegovu mišljenju mogla više angažirati i oko BiH "koja bi mogla predstavljati veći problem i zaslužuje više pažnje".

"Slovenija ima unikatnu ulogu jer može Balkan protumačiti Zapadu, a isto tako razumije, primjerice, brige koje imaju Rusija i Srbija", rekao je Mussomeli u razgovoru za slovensku novinsku agenciju.

Na pitanje o eventulnom posredovanju SAD-a kako bi Slovenija i Hrvatska konačno razmijenile diplomatske note kojima će potvrditi da je arbitražni sporazum stupio na snagu, ambasador Mussomeli je rekao da smatra kako bi to bila "zadnja opcija". "Najbolje je da države takva pitanja rješavaju same", rekao je.

Mussomeli je potvrdio da će uz aktivno praćenje djelovanja Slovenije u regiji jedan od prioriteta u njegovu poslu biti i gospodarska suradnja SAD-a i Slovenije. Potvrdio je da postoji zainteresiranost američkih tvrtki na području nuklearne energije u slučaju da Slovenija odluči graditi drugi blok nuklearke Krško, a velike mogućnosti očekuje i od suradnje na području naprednih tehnologija.

Mjesto američkog veleposlanika u Ljubljani bilo je upražnjeno skoro zadnje dvije godine, a Mussomeli je u Sloveniju doputovao prije dva tjedna i prošlog tjedna predao vjerodajnice predsjedniku Danilu Tuerku.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙