FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavnici Ureda pučkog pravobranitelja u Vukovaru

Autor: gvin
VUKOVAR, 14. prosinca 2010. (Hina) - U sklopu projekta jačanja kapaciteta institucije pučkoga pravobranitelja, koji se provodi uz potporu UN-ove agencije za razvoj (UNDP), danas i sutra u Vukovaru borave predstavnici Ureda pučkog pravobranitelja koji u susretima s predstavnicima lokalne samouprave, nacionalnih manjina te nevladnih udruga nastoje ojačati funkcije tog ureda u vezi sa Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

Zamjenik pučkog pravobranitelja Dejan Palić rekao je da su nakon posjeta Kninu i Vukovaru te nakon višegodišnjeg praćenja te problematike temeljni problemi područja od posebne državne skrbi zajednički - "zamrznuta gospodarska aktivnost, tj. teško gospodarsko stanje, lošija obrazovna razina te nepovoljna dobna struktura stanovništva".

Ta tri ključna problema u područjima od posebne državne skrbi čine položaj svih stanovnika teškim, izjavio je zamjenik pučkog pravobranitelja Palić nakon sastanka s predstavnicima Uprave za područja od posebne državne skrbi - Regionalnog ureda Vukovar, Županijske koordinacije za ljudska prava, Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Odbora za skrb o osobama treće životne dobi te Koordinacije nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije.

Palić je naglasio da se i iz pritužaba koje stižu u Ured pučkog pravobranitelja te iz dosadašnjih razgovora može zaključiti da su "potencijalno najviše izloženi diskriminaciji pripadnici nacionalnih manjina i socijalno ugroženih slojeva kojima nije dostupno sve ono što je dostupno onima s financijskom moći".

Predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije Josip Kell izvijestio je zamjenika pučkog pravobranitelja Dejana Palića o tome da 20 posto vukovarsko-srijemskog stanovništva čine pripadnici nacionalnih manjina.

U ime svih nacionalnih manjina izrazio je zadovoljstvo primjenom Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a kao probleme istaknuo je nedostatak prostora za djelovanje te probleme vezane uz zapošljavanje pripadnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne samouprave i njihovim institucijama, što je obveza koja proistječe iz članka 22. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Kell je izrazio nezadovoljstvo zato što gradovi i općine ne financiraju Vijeća nacionalnih manjina.

Predstavnici Ureda pučkog pravobranitelja sastat će se sutra u Vukovaru s vukovarskim gradonačelnikom Željkom Sabom te s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem, a najavljen je i okrugli stol o iskustvima u provođenju Zakona o suzbijanju diskriminacije na kojem se očekuje pučki pravobranitelj Jurica Malčić.

(Hina) xgvin yvkn

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙