FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za utorak, 14. prosinca

Autor: jnah
ZAGREB, 14. prosinca 2010. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za utorak, 14. prosinca:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović održat će sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, a nakon sjednice bit će objavljeno priopćenje (10 sati, Vila Prekrižje, fotografi i snimatelji trebali bi doći u Ured Predsjednika do 9,15 sati).

ZAGREB - Hrvatski sabor sjednicu će nastaviti raspravom o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, po hitnom postupku. Predložene izmjene i dopune posljedica su izmjene Ustava RH iz lipnja ove godine, kao i dopune Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Izmjene se odnose na biračko pravo, broj i izbor zastupnika bez prebivališta u Hrvatskoj, kao i broj te izbor zastupnika nacionalnih manjina. Neki od članova Odbora za nacionalne manjine i ljudska prava nisu bili za to da prijedlog ide u hitnu proceduru jer pojedine odredbe smatraju nedorečenima. Bilo je i mišljenja da bi kod manjina koje u stanovništvu RH sudjeluju s manje od 1,5 posto trebalo otvoriti širu raspravu imajući u vidu da su sadašnjim zakonom utvrđene skupine i od po 12 manjina, kao i skupine u kojima se pojedine manjine izrazito izdvajaju svojim brojem, a sve ih zastupa samo jedan zastupnik (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Saborski Klub zastupnika HNS-HSU, organizira konferenciju za novinare, na kojoj će o temi "Izmjene i dopune Zakona o dodatku na mirovine" govoriti zastupnici Silvano Hrelja, Zlatko Koračević i Vesna Pusić (11,45 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ivana Kukuljevića).

ZAGREB - Konferencija za novinare predstojnika Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Dubravka Klarića i načelnika Odjela kriminaliteta droga Ministarstva unutarnjih poslova Zorana Babića, u povodu potpisivanja sporazuma između Hrvatske i Europske unije o sudjelovanju Hrvatske u radu Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (6. prosinca u Briselu). Tim je sporazumom Hrvatskoj priznata razvijenost nacionalnog informacijskog sustava za praćenje droga u skladu s najvišim europskim standardima (12 sati, Preobraženska 4).

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti organizira Okrugli stol pod nazivom "Branitelji i oružje". Cilj Okruglog stola je upoznavanje cjelokupne društvene zajednice sa zakonskim, sociološkim, medicinskim i sportskim aspektima odnosa prema oružju, kao i senzibiliziranje šire javnosti o ovoj temi u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, te predstavljanje primjera hrvatskih branitelja koji oružje koriste isključivo u svrhu postizanja uspjeha u profesionalnom sportu i terapeutskog učinka u liječenju od posttraumatskog stresnog poremećaja. Na skupu će se, među ostalima obratiti i resorni ministar Tomislav Ivić (11 sati, Hrvatsko novinarsko društvo, Perkovčeva 2).

ZAGREB - U organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti bit će provedena identifikacija posmrtnih ostataka preuzetih iz Republike Srbije te Bosne i Hercegovine, kao i posmrtnih ostataka ekshumirani na području Vukovarsko-srijemske, Ličko-senjske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. Identifikaciji će nazočiti i ministar Tomislav Ivić (10 sati, Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, Šalata 11)

ZAGREB - Svečana akademija u povodu jedanaeste obljetnice smrti prvoga hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana, te promociju zbornika "Hrvatska nakon dvadeset godina – kako dalje?", koju organizira Udruga za hrvatski identitet i prosperitet. Na svečanoj akademiji će govoriti dr. Koraljka Marušić, Hrvoje Hitrec i prof. Miroslav Tuđman (18 sati, Stara gradska vijećnica, Sv. Ćirila i Metoda br. 5)

VUKOVAR - Pučki pravobranitelj Jurica Malčić dolazi u dvodnevni posjet Vukovaru, gdje će razgovarati s predstavnicima lokalnih vlasti, nacionalnih manjina, nevladinih udruga za zaštitu ljudskih prava. Prvoga dana posjeta razgovarat će se s pročelnikom Uprave za područja posebne državne skrbi-Regionalni ured Vukovar Antom Drmićem (9,15 sati, Županijska 9). Potom će se susresti s predsjednikom Županijske koordinacije za ljudska prava i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Matom Golubičićem, tajnicom Koordinacije i Povjerenstva Ivanom Ćurković, predsjednikom Odbora za skrb o osobama treće životne dobi Mihajlom Tomaškovićem i članovima Koordinacije (10 sati, Mala vijećnica, Županijska 9). Razgovarat će i s predstavnicima Koordinacije nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije (11 sati, Mala vijećnica, Županijska 9), a od 14 do 17 sati bit će organiziran prijam građana (Vijećnica Vukovarsko-srijemske županije).

ZAGREB - Konferencija za novinare velikog svjetskog baritona Lea Nuccija u povodu njegovog koncerta sa Zagrebačkom filharmonijom u sklopu humanitarne akcije "Korak u život". Na konferenciji će uz Nuccija govoriti i ravnatelj Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski" Dražen Siriščević (13 sati, KD "Vatroslav Lisinski", Trg S. Radića 4). Koncert počinje u 20 sati.

RIJEKA - Svečana dodjela nagrada HNK Ivana pl. Zajca za najbolja ostvarenja u cjelini i najbolje umjetničke kreacije u dramskom programu u sezoni 2009./2010., u opernom programu u sezonama 2008./2009. i 2009./2010. te u baletnom programu u sezonama 2007./2008., 2008./2009. i 2009./2010. (12 sati, foyer riječkog HNK-a).

ZAGREB - Otvorenje retrospektivne izložbe "Ljubo Babić - Antologija", koja će ostati otvorena do 27. ožujka 2011. godine. Ljubo Babić (1890. –1974.) slikar, scenograf i kostimograf, grafičar, likovni pedagog i kritičar, povjesničar umjetnosti, muzealac, književnik i urednik bio je u razdoblju između dva rata jedna od središnjih osobnosti hrvatske likovne scene (19 sati, Moderna galerija, Hebrangova 1).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro: Neven Leskovar

popodne: Srebrenka Parlov

navečer: Jasna Nahtigal Lazarić

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkt ysp/yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙