FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: mirno trgovanje dok se čekaju nove vijesti o Ini

Autor: neba
ZAGREB, 8. prosinca 2010. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje mirno trgovanje, uz mogućnost blagog pada Crobexa zbog dobitonosnih prodaja na inozemnim burzama, dok će fokus investitora ponajviše biti na vijestima o MOL-ovoj ponudi za otkup dionica Ine.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks jučer je ojačao, za 0,45 posto, na 1.825 bodova, a Crobex10 za 0,65 posto, na 965 bodova.

Redovni promet iznosio je 15,5 milijuna kuna, što je 3 milijuna manje nego prethodnoga dana.

„Očekujem i danas mirnije trgovanje na domaćem tržištu, koje bi moglo potrajati sve dok ponovno ne započne trgovanje dionicom Ine. S obzirom da je Vlada najavila očitovanje o ponudi MOL-a do kraja tjedna, vjerojatno ni trgovanje dionicom Ine neće ranije započeti. Stoga će se na burzi nastaviti agonija čekanja, jer vidimo da su u međuvremenu i indeksni fondovi zaustavili uplate i isplate dok se realno ne valuira vrijednost Ininih dionica“, kaže Goran Vorkapić, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Po nalogu Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), dionicom Ine ne trguje se od petka. Agencija je jučer izvijestila da je zaprimila pisane zahtjeve za mišljenje Središnjeg klirinškog depozitarnog društva i MOL-a, a koji se odnose na određene aspekte poslova vezanih uz priopćenje MOL-a o namjeri provođenja privatne ponude radi daljnjeg stjecanja dionica Ine.

Zbog ponude MOL-a Vorkapić očekuje pozitivno ozračje do kraja godine na domaćem tržištu, pri čemu bi Crobex mogao završiti vrlo brzo iznad psihološki važne granice od 2.000 bodova.

„S obzirom na udjel dionice Ine u Crobexu od otprilike 10 posto, do 2.000 bodova indeks bi mogao stići samo na temelju očekivanog skoka dionice Ine sa zadnje cijene od 1.711 kuna nadomak MOL-ove ponuđene cijene od 2.800 kuna. A možemo očekivati i da će se dio novaca od MOL-ova otkupa dionica Ine vratiti na tržište u ostala najlikvidnija izdanja“, kaže Vorkapić.

Na svjetskim je burzama, pak, prevladalo oprezno trgovanje. Najvažniji američki indeksi jučer su trgovanje završili gotovo nepromijenjeni, dok su na azijskim i europskim burzama jutros cijene dionica pale.

„Nakon snažnog uzleta prošloga tjedna, na svjetskim su burzama najvažniji indeksi pod pritiskom prodaja dionica jer investitori unovčavaju dobitke. Na prodaje su ih potaknule neizvjesnosti oko toga hoće li program produljenja poreznih rasterećenja na još dvije godine, dogovoren između predsjednika Baracka Obame i republikanaca, uspjeti dobiti podršku demokrata u Kongresu, kojima su trn u oku porezna rasterećenja najbogatijih Amerikanaca“, ističe Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

Kako dodaje, razlog za prodaje investitori su našli i u istragama američke Komisije za vrijednosne papire oko insiderskog trgovanja na Wall Streetu.

Na domaćem tržištu, pak, Jureša danas očekuje nastavak stagnacije Crobexa, uz negativni predznak, s obzirom na raspoloženje koje vlada na svjetskim burzama.

Osim vijesti vezanih u Inu, analitičari u Hininoj anketi navode da bi u fokusu ulagača mogle biti i dionice građevinskih kompanija, nakon što je Ingra izvijestila o interesu za sudjelovanje u njezinoj dokapitalizaciji.

Ukupna vrijednost iskazanog interesa dosegnula je 120,9 milijuna kuna. U objavi Ingre ističe se da se gotovo 70 posto potraživanja koja su predmet unosa u kapital, odnosno gotovo 83 milijuna kuna, odnosi na smanjenje kratkoročnog duga, što će, kako se navodi, doprinijeti poboljšanju financijskog položaja i poslovnoj stabilnosti Ingre.

O povećanju temeljnog kapitala Ingre odlučivat će Glavna skupština 22. prosinca.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙