FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporba kritizira prijedlog imenovanja nekih sudaca porotnika

Autor: dber
ZAGREB, 13. prosinca 2010.(Hina) - Dok su o prijedlogu zakona o zakupu i prodaji poslovnih prostora svi zastupnici imali pozitivno mišljenje, prijedlog odluke o imenovanju sudaca porotnika Vrhovnog suda RH naišao je na kritiku oporbenih zastupnika SDP-a i HNS-a.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) upozorila je kako je u životopisima kod nekih sudaca porotnika uočila da su stranački angažirani, u nekih je previsoka dob, a ima ih, kaže, koji su životopis ispisali štampanim slovima.

"Ima krasnih kandidata koji mogu biti na ponos, ali ima i onih za koje se pitam mogu li doista suditi pravedno i nepristrano", kazala je Antičević- Marinović.

S njom se složio i Miljenko Dorić (HNS-HSU). Da kod prvog prijedloga nismo upozorili na kršenje zakona, mislio bih da je greška, no ovako je sramotno, ustvrdio je Dorić i upitao kako očekivati ozdravljenje pravosuđa uz takav način rada.

HDZ-ova zastupnica Ana Lovrin se složila da je kod odabira sudaca porotnika potrebna veća pažnja, ali je, u ime predlagača, Odbora za pravosuđe, apelirala na zastupnike da prihvate sadašnji prijedlog kako se ne bi blokirao rad Vrhovnog suda.

"Bilo bi dobro da se što prije imenuju suci porotnici Vrhovnog suda jer već nekoliko mjeseci jedan kazneni predmet čeka na Vrhovnom sudu, na zagrebačkom području, a sve dok se suci porotnici ne imenuju ne može se održati sudska rasprava", kazala je.

Zastupnici su podržali prijedlog zakona o zakupu i prodaji poslovnih prostora kojim se daje mogućnost državi, županijama, gradovima i općinama da svoje poslovne prostore prodaju, temeljem javno objavljenih popisa, onima koji uredno podmiruju svoje obveze i koriste ih pet godina.

Iz oporbe su samo dodali kako bi bilo dobro da se takva prodaja regulira "do detalja" kao što to predlaže Hrvatska obrtnička komora.

Sabor je za večeras završio zasjedanje.

(Hina) xbdj yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙