FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: u iduće dvije godine u Afganistan ide 350 vojnika

Autor: trub
ZAGREB, 10. prosinca 2010.(Hina) - Hrvatska će iduće dvije godine u mirovnu operaciju u Afganistanu (ISAF) slati do 350 pripadnika svojih Oružanih snaga, 30 više nego do sada, odlučio je danas Hrvatski sabor.

Sabor je potvrdio Odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj misiji u Afganistanu, i to, sukladno ovogodišnjim promjenama Ustava, natpolovičnom, a ne dvotrećinskom većinom kao ranije.

Hrvatski će vojnici u Afganistanu biti angažirani kao mentori i instruktori tamošnjih sigurnosnih i vojnih snaga, te preuzeti vodeću ulogu u školi za vojnu policiju u Kabulu.

Zastupnici su donijeli i Odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga u mirovnoj operaciji "EU NAVFOR Somalija – ATALANTA", u kojoj će i u iduće dvije godine biti upućeno do pet hrvatskih mornaričkih časnika.

Sabor je izmijenio Zakon o pravu na pristup informacijama, koji se usklađuje s ustavnim promjenama po kojima je spomenuto pravo uzdignuto na ustavnu razinu.

Zakonskim je izmjenama, među ostalim, predviđeno da Agencija za zaštitu osobnih podataka, kao neovisno tijelo, nadzire provedbu zakona te u drugostupanjskom postupku odlučuje o svim žalbama korisnika.

Sabor je donio Zakon o područjima i sjedištima državnih odvjetništava te izmijenio Zakon o eksplozivnim tvarima, a većinom glasova odbio SDP-ove prijedloge da se izmijene zakoni o državnim maticama te o osobnom imenu.

Potvrđene su izmjene sporazuma između Vlade RH i Europske komisije o financiranju višegodišnjih operativnih programa "Promet" i "Zaštita okoliša".

Prihvaćena su izvješća o radu Vijeća i Agencije za elektroničke medije, o radu Odbora za predstavke i pritužbe te o poslovanju trgovačkih društava od posebnog državnog interesa, sva za prošlu godinu, a prihvaćen je i prijedlog zaključaka o suradnji Hrvatske s Hrvatima izvan domovine.

(Hina) xtr/xrkor yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙