FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex raste sedmi dan zaredom, uz mršav promet

Autor: neba
ZAGREB, 13. prosinca 2010. (Hina) - Na Zagrebačkoj je burzi i danas, već sedmi dan zaredom, nastavljen rast cijena dionica, no nevelik, jer se trguje oprezno dok se čekaju vijesti u vezi Ine.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,13 posto, na 1.896 bodova, dok je Crobex10 porastao 0,24 posto, na 1.004 boda. To su nove najviše razine tih indeksa od kraja kolovoza.

Redovni promet dionicama iznosio je 2,7 milijuna kuna, što je gotovo 7 milijuna manje nego u petak u ovo doba.

„Likvidnost je danas vrlo skromna, indeksi su blago u pozitivnom području, a jedina je milijunašica dionica HT-a. Značajnije su dobitnice, pak, dionice Dalekovoda, s rastom cijene za 2,7 posto, i Petrokemije, s rastom od 3,9 posto“, ističu analitičari iz investicijskog društva Erste vrijednosni papiri.

Među većim gubitnicama je, pak, dionica Luke Ploče, kojoj je cijena oslabila oko 2,2 posto, na 1.700 kuna, nakon što je prošloga tjedna skočila za više od 30 posto.

„Vjerojatno su investitori kapitalizirali dobit ostvarenu protekloga tjedna. Nema nikakvih drugih značajnijih vijesti koje bi pokrenule tržište u jednom ili drugom smjeru. Čeka se kada će biti deblokirana trgovina dionicama Ine“, ističu iz Erste vrijednosnih papira.

Trgovanje dionicama Ine blokirano je već desetak dana, nakon što je MOL iskazao namjeru da otkupi osam posto dionica Ine od malih ulagača i fondova.

Hanfa je tada poručila da će trgovanje dionicama Ine biti obustavljeno dok javnost točno i ispravno ne bude obaviještena o okolnostima ponude mađarskog MOL-a za otkup dionica Ine.

Kako MOL želi steći osam posto dionica Ine, nudeći pritom cijenu od 2.800 kuna po dionici, radi se o ukupno 2,2 milijarde kuna svježeg novca koji bi se mogao sliti u Hrvatsku, a dio toga vratio bi se i na Zagrebačku burzu.

Zbog toga se dio investitora odlučio pozicionirati prije očekivanog vala ulaganja u ostale blue-chip dionice, podižući cijene gotovo svih likvidnijih izdanja.

Stoga Crobex indeksi rastu sedmi dan zaredom, no sve sporije.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙