FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strane agencije o međunarodnoj tjeralici za Sanaderom

Autor: rtom
ZAGREB, 10. prosinca 2010. (Hina) - Svjetske i regionalne novinske agencije te strani mediji prenijeli su u petak vijest da je Hrvatska raspisala međunarodnu tjeralicu za bivšim premijerom Ivo Sanaderom koji je Hrvatsku napustio nekoliko sati prije nego mu je Hrvatski sabor ukinuo zastupnički imunitet.

Slovenska agencija STA prenosi izjavu glasnogovornice slovenske policije da se na osnovu raspisane međunarodne tjeralice traga za bivšim premijerom i objašnjava da policija nije mogla djelovati u četvrtak kada je Sanader prešao u Sloveniju, jer takvim dokumentom nije raspolagala.

Uz vijest da je hrvatska policija počela pretraživati Sanaderovu kuću u Zagrebu STA prenosi i novinarski komentar u kojem stoji da je hrvatska država pokazala više hrabrosti nego brojne susjedne zemlje jer "pokrenuti istražni postupak protiv političara koji je svojedobno bio slavljen kao junak, ukinuti mu parlamentarni imunitet te mu stvarno zaprijetiti uhićenjem u očekivanju sudskog procesa, to je velika rijetkost".

"To je upozorenje svima koji se s Hrvatskom kane pogađati" (...) "jer kada se nečega late, ne rade polovično", piše komentator i ocjenjuje da je u Hrvatskoj zavladao optimizam oko raščišćavanja sprege politike, gospodarstva i kriminala.

"Ako taj proces izvede do kraja (Hrvatska) će postati jedna od rijetkih država u kojoj se savezništvo politike, gospodarstva i kriminala ne isplati. Nije čudno da tranzicijski političari iz nje bježe u Europsku uniju", zaključuje komentator.

"Ovo je prvi put u Hrvatskoj da se za jednog bivšeg premijera traži krivični progon", piše srbijanska agencija Tanjug koja je kao i srbijanska agencija Beta izvijestila o Sanaderovu bijegu uz podatke o tome za što se tereti, o međunarodnoj tjeralici objavljenoj na stranicma hrvatskog MUP-a te spekulacijama gdje bi se mogao nalaziti.

"Ivo Sanader prvi je šef hrvatske vlade protiv kojeg je pokrenut postupak zbog sumnje u korupciju", piše i francuska agencija AFP koja je kao i britanska agencija Reuters prenijela da je hrvatski MUP izdao tjeralicu za bivšim premijerom koji je napustio zemlju prije nego mu je parlament ukinuo zastupnički imunitet.

Hrvatske vlasti predale su tjeralicu za Sanaderom Interpolu noću na petak, piše britanski BBC i dodaje kako se hrvatski mediji pitaju je li Sanaderu dojavljeno kako mu se sprema uhićenje te citira ocjenu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da je odlazak bivšeg premijera "velik poraz sustava".

BBC napominje i da je Hrvatska "pod velikim pritiskom da pokaže kako se uhvatila u koštac s korupcijom što je jedan od zahtjeva koji mora ispuniti za pristup Europskoj uniji."

Uz vijest da je Hrvatska izdala međunarodnu tjeralicu i španjolski dnevnik El Mundo u petak prenosi Josipovićevu ocjenu da je Sanaderov bijeg "velik neuspjeh sustava".

Francuski portal JDD.fr prenosi da je Hrvatska izdala uhidbeni nalog za Sanaderom koji je u četvrtak napustio zemlju i navodi da je bivši premijer osumnjičen da se svojom visokom dužnošću koristio kako bi ostvario vlastiti profit.

(Hina) xrt ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙