FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Agencije pozorno prate događaje sa Sanaderom

Autor: dmus
ZAGREB, 9. prosinca 2010. (Hina) - Sve svjetske agencije u četvrtak prate događaje s bivšim predsjednikom hrvatske vlade Ivom Sanaderom i prenose kako se razvijaju, od jutrošnjeg zahtjeva Mandatno-imunitetnom povjerenstvu Hrvatskog sabora za ukidanje imuniteta radi mogućeg uhićenja do činjenice da je zahtjev odobren te da je Sanader otišao, po nekima i pobjegao iz zemlje.

"Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader pobjegao iz zemlje nekoliko sati nakon objave vijesti da državno odvjetništvio traži ukidanje njegova imuniteta i uhićenje", piše njemačka agencija dpa, pozivajući se na izjavu hrvatske policije.

Dpa objašnjava kako je Sanader granicu sa Slovenijom prešao na prijelazu u Bregani te kako se očekuje da Sabor popodne glasuje o ukidanju imuniteta od kaznenog progona, što je preduvjet za podizanje uhidbenog naloga. BBC prenosi navode hrvatskih medija da Sanader, uz hrvatsko, navodno posjeduje i austrijsko državljanstvo.

"Zahtjev za ukidanje Sanaderova imuniteta stigao je, nakon čega će sud odlučiti o njegovu mogućem uhićenju", prenosi Reuters riječi potpredsjednika MIP-a i člana SDP-a Arsena Bauka.

Slovenska agencija STA piše kako joj je slovenska policija potvrdila da je Sanader oko 11 sati ušao u Sloveniju i nastavio put u unutrašnjost države, ali nije mogla odgovoriti na pitanje je li bivši hrvatski premijer još u Sloveniji ili ju je već napustio.

STA te srpske agencije Tanjug i Beta objavile su i vijest da je MIP Sanaderu ukinuo zastupnički imunitet.

Francuski AFP prenosi izjavu ministarstva unutarnjih poslova kako u trenutku Sanaderova prijelaza u Sloveniju "policija nije imala nikakav pravni razlog spriječiti ga da napusti zemlju".

AFP prenosi i izjavu predsjednika Ive Josipovića, nakon objave zahtjeva USKOK-a za uhićenje, kako "želi i očekuje primjenu zakonita i pravedna postupka prema gospodinu Sanaderu i svakoj drugoj osobi u ovoj zemlji".

Svi mediji ističu kako je razlog za upućivanje zahtjeva za ukidanje imuniteta još nepoznat, ali navode kako hrvatski mediji već mjesecima spominju brojne afere u kojima su sudjelovali negdašnji najbliži Sanaderovi suradnici i donose indicije o upletenosti i samog bivšeg premijera. BBC tako navodi kako je u ponedjeljak na četverogodišnju zatvorsku kaznu osuđen Berislav Rončević, ministar u Sanaderovu kabinetu od 2003. do 2007., te da je od Sanaderova povlačenja s vlasti zbog optužaba za korupciju uhićeno desetak predsjednika uprava banaka i državnih tvrtaka.

Španjolski mediji prenijeli su vijest da je u četvrtak bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu parlamentarno mandatno-imunitetno povjerenstvo ukinulo zastupnički mandat, što je korak da se omogući sudska istraga te da je premijer prijepodne prešao granicu sa Slovenijom koja ga nije zaustavila jer nije dobila nikakav nalog za to.

Dnevni list El Mundo donosi i podatke o slučaju trvrtke Fimi-medije te HEP-a s kojima se povezuje Sanader koji je, piše list, "bez objašnjenja na polovici svoga drugog mandata objavio povlačenje s premijerskog mjesta" i za nasljednicu imenovao dugogodišnju suradnicu.

Pozivajući se na hrvatske medije, El Mundo piše da bi pronevjere počinjene tijekom Sanaderova mandata u državnim poduzećima mogle dosegnuti stotine milijuna eura koji su mogli završiti u privatnim rukama i u stranci HDZ.

Reuters podsjeća kako su svoje bivše predsjednike vlada pokušale kazneno goniti i dvije najmlađe članice EU-a Rumunjska i Bugarska. Rumunjska je bivšeg premijera Adriana Nastasea optužila za korupciju, ali je sudski postupak vrlo spor. Bugarska je 2009 optužila bivšeg premijera Sergeja Staniševa za malverzacije s tajnim dokumentima.

(Hina) xdam ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙