FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović čestitao Dan HRZ-a i PZO-a

Autor: mcur
ZAGREB, 10. prosinca 2010. (Hina) - U povodu Dana Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH uputio je danas čestitku pripadnicima HRZ-a i PZO-a, istaknuvši da je ponosan što se punih 19 godina uspješno nose s obrambenim izazovima očuvanja hrvatskoga zračnog prostora te izvršavaju brojne mirnodopske zadaće, dokazujući svoju spremnost, obučenost, visoku profesionalnost i domoljublje.

"Te vas odlike rese od prvih dana ustrojavanja i djelovanja, kada ste svoje znanje, iskustvo i energiju usmjerili k jednom cilju: stvaranju slobodne i samostalne Republike Hrvatske. Značajna ste i važna sastavnica Oružanih snaga Republike Hrvatske, svojim djelovanjem prepoznatljivi ne samo u hrvatskom društvu, već i među savezničkim i partnerskim zemljama, državama članicama NATO saveza i Europske unije, naročito u međunarodnim operacijama očuvanja mira", navodi Josipović u čestitki časnicima, dočasnicima, vojnicima, službenicima i namještenicima, pripadnicama i pripadnicima HRZ-a i PZO-a.

Istaknuo je kako je "biti aktivnom i prepoznatljivom članicom organizacije kao što je NATO savez, za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, kao i za Oružane snage RH u cjelini, priznanje dosadašnjim rezultatima i uspjehu u njihovom razvoju. S druge strane, obveza je to koja u sadašnjim gospodarskim okolnostima nameće potrebu određivanja prioriteta, ali i racionalnog i ekonomičnog ponašanja. To znači da se naglasak mora staviti na definiranje i usvajanje suvremenog sustava edukacije i obuke, upravljanje osobljem te održavanje i nadopunjavanje postojećih zrakoplovnih resursa". Na tom planu, ocijenio je Josipović, u proteklih nekoliko godina učinjeni su znatni pomaci.

"Naše zrakoplovne snage postale su jamac sigurnosti i nepovredivosti hrvatskoga zračnog prostora, ali i simbol sigurnosti i pouzdanosti u NATO savezu. Možemo to zahvaliti svima vama, hrvatskim zrakoplovcima, koji svojim predanim radom u zemlji i angažiranjem u mirovnim operacijama, od Kosova do Afganistana, svjedočite o spremnosti, obučenosti i pouzdanosti hrvatskog vojnika, dočasnika i časnika. I zato zahtjevi za vašim angažiranjem neprestano rastu. Priznanje je to koje valja vrednovati, pohvaliti i nagraditi", poručio je u čestitki predsjednik.

Također, dometnuo je, postali ste nezaobilazan čimbenik protupožarne zaštite, medicinskog zbrinjavanja, traganja i spašavanja, potpore Obalnoj straži i drugim oblicima djelovanja civilnih vlasti u Republici Hrvatskoj. Vjerujem da će se navedene zadaće intenzivirati kada, navodi se u čestitki, konačno zaživi nacionalni sustav upravljanja krizama.

"I dok je danas pred vama cijeli niz izazova na koje ćete, vjerujem, odgovoriti jednako uspješno i profesionalno kao i do sada, obveza hrvatske države je da Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani omogući realizaciju planova opremanja i modernizacije, a njezinim pripadnicima osigura primjerene radne i životne uvjete.

Pri tome je ključno voditi računa o ekonomskim mogućnostima društva i države i realnim sigurnosnim i obrambenim potrebama", poručio je u čestitki predsjednik Josipović pripadnicima HRZ-a i PZO-a, a onima koji su u prigodi 19-te obljetnice promaknuti, nagrađeni i pohvaljeni i dodatno čestitao.

"Želim vam ispunjenje svih postavljenih ciljeva te još mnogo osobnih i profesionalnih uspjeha. Posebno poštovanje odajem svim poginulim i preminulim hrvatskim zrakoplovcima i svim bivšim pripadnicima vaše grane koji su svoje živote utkali u njeno postojanje“, stoji na kraju čestitke.

U prigodi 12. prosinca, Dana HRZ-a i PZO-a, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović donio je odluke o redovnom i izvanrednom promaknuću za 24 pripadnice i pripadnika Oružanih snaga RH.

(Hina) xpp ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙