FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat Tankerkomerca za Božić i Novu godinu želi isplatu zaostalih plaća

Autor: barn
ZADAR, 9. prosinca 2010. (Hina) - Predstavnici sindikata Tankerkomerca na današnjoj konferenciji za novinare pozvali su Upravu tvrtke da učini dobro djelo za božićne i novogodišnje blagdane i svojim radnicima isplati zaostale plaće.

Djelatnici tvrtki kćeri Pršutane, Donat boats-a i Maritune nisu primili plaće još od veljače, a otkaz je dobilo više od 50 djelatnika. Zadarsko povjereništvo Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) procjenjuje da je ukupan dug za plaće, otpremnine i doprinose premašio 10 milijuna kuna. Podignute su tužbe zbog neisplate plaća, ali i zbog nedavnih otkaza dvojici sindikalnih povjerenika.

Dvojici sindikalnih povjerenika uručeni su izvanredni otkazi, pa je SSSH pokrenuo radni spor, a Državnom odvjetništvu predana je prijava zbog neisplaćenih doprinosa i poreza, rekao je pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija.

Nevjerojatno je da se pred sam ulazak Hrvatske u Europsku uniju sindikat mora sudskim putem boriti za elementarne stvari kao što su plaće, otpremnine i doprinosi.

Znamo da je Tankerkomerc zadnjih šest mjeseci poslovao pozitivno, znamo i za dugove, ali plaće su mogle biti isplaćene. Radnike boli to što je Uprava isplaćivala plaće svojim djelatnicima, a istovremeno radnicima tvrtki kćeri nije, istaknuo je Uranija.

Dodao je kako su otkazi sindikalnim povjerenicima protupravni pa je riječ o drastičnom kršenju sindikalnih, radnih i ljudskih prava.

"Radnici ne žele uništiti Tankerkomerc, već upravo suprotno, žele opstanak tvrtke i očuvanje radnih mjesta. Želimo se boriti za tvrtku koje smo svi zajedno stvarali. Treba promijeniti Upravu jer ne rade dobar posao ni za radnike niti za tvrtku", kazao je sindikalni povjerenik u Tankerkomercu Matko Perica.

Tankerkomerc, nekada gigant i ponos zadarskoga gospodarstva, počeo je posrtati otprilike prije godinu dana. Radnici i sindikalni povjerenici ne znaju prave razloge, ali žele opstanak tvrtke i očuvanje radnih mjesta. Tvrtka Marituna već je u stečaju, a stečaj prijeti i Donat boats-u.

(Hina) xbarn ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙