FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat pomoraca tužit će Split Ship Management

Autor: sjun
RIJEKA, 2. prosinca 2010. (Hina) - Tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro najavio je danas da će sindikat podići tužbu protiv splitske brodarske kompanije Split Ship Management u vlasništvu Ratka Božića zbog neisplata plaća, nepoštivanja standarda sigurnosti plovidbe i odbijanja molbi za repatrijacijom pomoraca.

Brazzoduro je potvrdio kako je Sindikat pomoraca dobio punomoć od 27-ero pomoraca (hrvatskih i stranih državljana) koji plove u floti splitskog brodara i agenta-posrednika za zapošljavanje pomoraca Split Ship Management da sudskim putem zatraži isplatu zaostalih plaća i izbori se za repatrijaciju, odnosno povratak pomoraca u domovinu.

Po Brazzodurovim riječima, radi se o pomorcima na osam brodova – Poseidon V, Swift Split, Bitumen Express, Glory I, Swift Cro, Navision Logger, Secure i Calypso I, čija ukupna neisplaćena potraživanja iznose oko 196 tisuća dolara.

"Statusi brodova su različiti – jedni su već u rezalištu, a drugi plove ali nemaju adekvatne uvjete sigurnosti plovidbe i rada pomoraca", kaže Brazzoduro.

Stanje je najgore na brodovima Swift Split i Glory I koji su, zbog nemogućnosti isplate dugova, prisilno zadržani u lukama u Kamerunu, odnosno u Indiji, a njihovi pomorci ostaju bez hrane i vode, tvrdi tajnik sindikata.

"Smatram da u tom slučaju postoje i elementi za podnošenje prijave za kazneno djelo prijevare, jer je Split Ship Management pomorcima slao pismene obavijesti o njihovoj skoroj repatrijaciji i isplati plaća, da bi se zatim oglušio o njihove molbe", kaže Brazzoduro.

Vlasnik kompanije Ratko Božić u kolovozu na sastanku sa članovima sindikata obvezao se isplatiti pomorce i osigurati njihov povratak u domovinu, no nije ispoštovao dogovoreno.

Na inicijativu sindikata koja je upućena u rujnu Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Split Ship Managementu je zbog nepoštivanja Pravilnika o posredovanju pri zapošljavanju pomoraca oduzeta dopusnica za obavljanje te djelatnosti.

(Hina) xsjun ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙