FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni sud: Petrina ne može biti i vijećnik i načelnik

Autor: jdev
ŠIBENIK, 9. prosinca 2010. (Hina) - Načelnik Općine Primošten Stipe Petrina ne smije istodobno biti načelnik Primoštena i vijećnik u Županijskoj skupštini Šibensko-kninske županije, proizlazi iz odluke Ustavnog suda kojom je odbijen prijedlog Općine Primošten za pokretanjem postupka ocjene suglasnosti odredbi Zakona o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika s Ustavom RH.

U detaljnom obrazloženju odluke, koju je donio u srijedu i objavio na internet stranicama, Sud navodi da ne vidi razloge koji bi u konkretnom slučaju pružili bilo kakvu osnovu za sumnju da je zakonska odredba koja se odnosi na nespojivost istodobnog obnašanja dužnosti nositelja izvršne vlasti u lokalnoj jedinici i dužnosti člana lokalnog predstavničkog tijela nesuglasna Ustavu. Te razloge, stoji u obrazloženju, nisu pružili ni predlagatelji.

Ocjenu ustavnosti zatražilo je primoštensko Općinsko vijeće, smatrajući da je načelnik Stipe Petrina bez valjanog razloga isključen iz rada Županijske skupštine iako je na izborima osvojio vijećnički mandat.

Petrini je mandat županijskog vijećnika osporen još prilikom konstituiranja Županijske skupštine zbog odredbi Zakona o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba, a otada primoštenski načelnik pokušava dokazati kako je ovakva zakonska odredba protuustavna.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk danas je medijima kazao kako se nada da će se odlukom Ustavnog suda "konačno zaključiti ova trakavica". Dodao je kako je sudska odluka ujedno potvrda da je Županijska skupština radila po zakonu.

(Hina) xjdev yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙