FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Toyota Motor gradit će u Indiji pogon za preradu rijetkih metala

Autor: mkuz
TOKIO, 8. prosinca 2010. (Hina/dpa) - Članica grupe Toyota Motor gradit će u Indiji tvornicu za preradu rijetkih metala kako opskrba tom traženom robom ne bi ovisila isključivo o Kini, priopćeno je u srijedu iz te japanske tvrtke.

Japanska trgovinska kuća Toyota Tsusho u priopćenju je izvijestila da će od 2012. u Japan izvoziti tri do četiti tisuće tona rijetkih metala godišnje.

Rijetki metali koriste se u proizvodnji hibridnih automobila, mobilnih telefona i drugih proizvoda utemeljenih na razvijenoj tehnologiji.

Tvrtka će početi graditi pogon u indijskoj državi Orissa početkom 2011. a do kraja te godine trebala bi pokrenuti i proizvodnju, u suradnji s japanskom kompanijom Shin-Etsu Chemical i Indian Rare Earthsom, podružnicom tvrtke Nuclear Power Corp od India u vlasništvu države.

Shin-Etsu Chemical trebao bi pružati tehničku potporu i prodavati proizvode novog pogona.

Toyota Tsusho objavio je da razvija projekte eksploatacije rijetkih metala i u Vijetnamu.

S dva će pogona ta tvrtka biti u mogućnosti opskrbljivati tržište s oko 10.000 tona rijetkih metala godišnje od 2013., što je otprilike trećina ukupne japanske potražnje za tim sirovinama, citirao je riječi neimenovanog službenika tvrtke Kyodo News.

Kina je početkom rujna obustavile isporuke rijetkih metala Japanu, prosvjedujući zbog uhićenja kineskog kapetana čiji se ribarski brod sudario s plovilom japanske Obalne straže na spornom otočju u Istočnokineskom moru.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙