FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smanjen broj antidampinških istraga u prvom polugodištu - WTO

Autor: mkuz
ŽENEVA, 6. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Broj antidampinških istraga prijavljenih Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) smanjio se u prvoj polovici ove godine, priopćeno je u ponedjeljak iz WTO-a.

Tako je između siječnja i lipnja 19 članica WTO-a prijavilo 69 novih istraga, u usporedbi s 97 istraga u 18 članica u istom razdoblju lani, navodi WTO u priopćenju.

Ukupno je 14 članica WTO-a primijenilo 59 novih antidampinških mjera u prvoj polovici 2010. na temelju rezultata ranijih istraga, u usporedbi sa 62 nove mjere koje je primijenilo 16 zemalja godinu dana ranije.

Indija je ponovno najaktivnija u pokretanju novih antidampinških istraga, pokrenuvši ih ukupno 17 u prvoj polovini ove godine. Slijedi Europska unija s osam novopokrenutih istraga.

Usprkos učestalom inzistiranju na provedbi sporazuma o slobodnoj trgovini, Sjedinjene Države pokrenule su samo dvije istrage.

Kina, najveći svjetski izvoznik, opet je glavna meta istraga, pa ih je protiv nje pokrenuto 23, u usporedbi s 33 godinu dana ranije.

Europska unija je druga s 11 pokrenutih istraga, a slijede Sjedinjene Države s pet.

Najviše je novih istraga u sektoru osnovnih metala, njih 20. Na drugom je mjestu kemijska industrija s 11 novopokrenutih istraga.

Podaci ukazuju na popuštanje protekcionističkih napetosti s obzirom na oporavak gospodarstva u mnogim zemljama, suprotno upozorenjima da pojačani protekcionistički pritisci prijete oporavku.

Propisi WTO-a dopuštaju članicama uvođenje dodatnih carina na uvoz robe koja se prodaje po cijenama nižim od onih na domaćem tržištu ukoliko to šteti tvrkama u zemlji uvoznici.

Nove istrage sumnjivih slučajeva važan su barometar trgovinskih tenzija i pritisaka na vlade da zaštite domaće tvrtke od konkurentskog uvoza.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙