FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: tematska sjednica o vrtićima

Autor: mbuj
ZAGREB, 8. prosinca 2010. (Hina) - Odbor za obrazovanje i šport Gradske skupštine grada Zagreba održao je danas tematsku sjednicu o stanju i perspektivi predškolskog sustava u Zagrebu s naglaskom na kriterije za financiranje djelatnosti predškolskog odgoja te ulaganje u izgradnju i rekonstrukciju objekata predškolskih ustanova, na kojoj je ponovno istaknuto kako gradu nedostaju vrtići, ali i predloženo da se motivira tvrtke na ulaganje u njihovu izgradnju te protivljenje poskupljenju vrtića i što se u određivanju njegove cijene uzima samo dohodak.

U raspravi je postavljeno i pitanje koliko će koštati administracija koja će morati odraditi veliki posao oko obrade dokumentacije za određivanje cijene vrtića te hoće li to plaćati Zagrepčani.

Predsjednica tog Odbora Danira Bilić (HDZ) najavila je da će Odbor idući četvrtak održati sjednicu na kojoj će donijeti zaključke koje će uputiti Gradskoj skupštini i gradonačelniku Milanu Bandiću kao predlagatelju. Zastupnici Gradske skupštine o tome će donijeti odluku na sjednici 20. prosinca, najavila je Bilić.

Rekla je kako su današnju tematsku sjednicu sazvali kako bi čuli većinu relevantnih mišljenja o tom problemu, od članova matičnog odbora i gradskih zastupnika do predstavnika organizacija civilnog društva, do gradskih upravnih tijela i nadležnog ministarstva.

Ocijenila je kako je današnja rasprava ponovno ukazala kako gradu nedostaju vrtići i kako postojeći zbog nedostatka novca nisu adekvatno održavani, ali i da je potrebno pronaći nove modele njihove gradnje koji ne bi bili na teret gradskog proračuna. Predstavnice udruge "Vrtić za sve" predložile su kako bi uspješne tvrtke u Zagrebu trebalo motivirati na ulaganje u izgradnju vrtića. Bilić je rekla kako se slaže da su gradu potrebni takvi novi modeli kako gradnja vrtića ne bi bila na teret gradskog proračuna te se založila za model javno-privatnog partnerstva i za konkretnu suradnju s privatnim vrtićima.

Također je rekla kako se u 2011. planira financirati samo izrada projektne dokumentacije za gradnju jednog vrtića - Vrbani III.

U raspravi su i predstavnici udruga ukazali na problem što je jedini kriterij za određivanje cijene plaćanja vrtića dohodak, pa će tako primjerice privatnici moći sami određivati koliki će dohodak prijaviti.

Jurica Meić (SDP) istaknuo je kako je prijedlog gradonačelnika Bandića u potpunosti neprihvatljiv i neće moći proći. Istaknuo je kako se ne slaže s predstavnicom Ministarstva znanosti da je mala cijena plaćanja vrtića, jer, ustvrdio je, svi smo već to platili zbog toga što Zagrepčani imaju najveći prirez u državi.

Predsjednica udruge Roda - roditelji u akciji Mirela Blažanović istaknula je kako bi po predloženom dječji vrtići u Zagrebu u prosjeku poskupjeli 108 posto. Rekla je kako je za njih poskupljenje vrtića neprihvatljivo, ponovno pogađa srednji sloj građana koji je u nestajanju, razlika je između dohodovnog i imovinskog cenzusa, jer dohodovni cenzus ne prikazuje stvarni životni standard građana.

(Hina) xbma yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙