FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jakovčić o istarskome modelu izlaska iz krize

Autor: dspo
PULA, 3. prosinca 2010.(Hina) - Istarski župan Ivan Jakovčić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Puli kako se, unatoč višemjesečnoj dubokoj gospodarskoj krizi koja je zahvatila cijelu Hrvatsku, Istra ne predaje te će samostalno osmisliti i realizirati vlastiti izlazak iz krize.

"Želimo uzeti stvar u svoje ruke ne čekajući više nikoga jer je evidentno da vlada koja bi trebala biti zadužena za izvlačenje države iz krize ne čini to dobro", rekao je Jakovčić te u roku od 90 dana najavio tematsku sjednicu Županijske skupštine o izlasku iz krize.

U međuvremenu, dodao je, razgovarat će se s istarskim gradonačelnicima i načelnicima općina te s gospodarstvenicima, koji bi trebali dati jasne i konkretne prijedloge, savjete i ideje o mogućem razvoju Istre koji bi donio nova radna mjesta i uvelike riješio gorući problem nezaposlenosti te konkurentnost istarskoga gospodarstva.

"Nakon 90 dana i provedenih razgovora, održat ćemo izvanrednu županijsku tematsku sjednicu na kojoj očekujemo konsenzus s političkom oporbom", istaknuo je Jakovčić, dodajući kako je "upravo konsenzus jedina opcija i jamstvo uspješnog oporavka istarske regije zahvaćene gospodarskom krizom".

Po njegovim riječima, nužno je realizirati projekte Brijuna rivijere i golfskih igrališta, nastaviti gradnju istarskog ipsilona i plinofikaciju Istre te izgradnju zamjenske termoelektrane Plomin, koji bi, uz realizaciju projekata izgradnje društvene infrastrukture, poput bolnice i domova umirovljenika, znatno pomogli Istri u oporavku gospodarstva. Istaknuo je kako je iznimno važno utvrditi razvojne strategije i programe jer su oni smjernice razvoja i nužni su za dobivanje novca od Europske unije.

Na novinarsko pitanje tko zapravo koči razvoj projekta Brijuna rivijere, župan Jakovčić je odgovorio kako to djelomično čini negativno javno mnijenje, ali i pojedinci u strukturama vlasti.

"Postoje pokušaji da se opstruira projekt na državnoj razini, no očekujem da će premijerka Jadranka Kosor poduprijeti projekt Brijune rivijeru i koncept prijedloga izlaska iz krize", poručio je Jakovčić, dodajući da će istarska Županijska skupština - ako se država ne složi - "poduzeti jasne, samostalne i radikalne političke korake".

"Mi smo spremni na dijalog, ali ne i na isključivost. Do sada smo, nažalost, imali samo isključivost i negiranje projekta bez pravog obrazloženja", zaključio je istarski župan.

(Hina) xdspo ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙