FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi znakovi usporavanja japanskog gospodarskog rasta

Autor: mpuk
TOKIO, 8. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Bojazni da japanski oporavak nastavlja usporavati pojačale su se u srijedu nakon što su najnoviji podaci pokazali da je trgovinska razmjena te zemlje sa svijetom u listopadu tek blago porasla dok je pokazatelj korporativne potrošnje pao.

Te bojazni za zdravlje gospodarstva koje se uvelike oslanja na trgovinu potpirio je podatak da je izvoz, glavni motor rasta, usporio zbog snažnog jena i smanjene inozemne potražnje u inozemstvu dok je domaća ostala slaba.

Tako je višak u tekućoj bilanci plaćanja, najšira mjera trgovine s ostatkom svijeta, porastao u listopadu za samo 2,9 posto u odnosu na godinu ranije, na 1.440 milijardi jena (17,20 milijardi dolara), naprema očekivanjima da će se uvećati za 7,0 posto.

U rujnu višak je poskočio za 24,3 posto.

Japanski ministar za fiskalnu politiku Banri Kaieda izjavio je novinarima u srijedu kako očekuje da će rast biti "znatno manji" u četvrtom tromjesečju.

Ostali podaci ministarstva financija pokazuju da su temeljne narudžbe strojeva u privatnom sektoru, vodeći indikator kapitale potrošnje kompanija, pale u listopadu za 1,4 posto u odnosu na mjesec ranije, bilježeći pad drugi mjesec zaredom, nakon pada za 10,3 posto u rujnu.

Ti su podaci također nadmašili očekivanja analitičara koji su predviđali njihov pad za osjetno blažih 0,1 posto.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙