FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nigerijska agencija za borbu protiv korupcije optužila čelnika Halliburtona i Dicka Cheneya

Autor: akoz
LAGOS, 7. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Nigerijska agencija za suzbijanje korupcije optužila je u utorak bivšeg potpredsjednika SAD-a Dicka Cheneya i čelnika kompanije Halliburton zbog navodnog podmićivanja nigerijskih dužnosnika.

Povjerenstvo za gospodarski i financijski kriminal (EFCC) reklo je da je uložilo tužbu od 16 točaka na saveznom visokom sudu u Abuji protiv Cheneya, izvršnog direktora Halliburtona Davida Lesara i još dvoje dužnosnika u slučaju koji datira iz sredine devedesetih godina prošlog stoljeća.

EFCC je podiglo tužbu i protiv Halliburtona kao tvrtke, kojoj je nekada na čelu bio Cheney, te četiri povezane tvrtke.

"Tužba je uložena protiv Dicka Cheneya i osam drugih osoba i subjekata", rekao je agenciji Reuters glasnogovornik EFCC-a Femi Babafemi.

Houstonska tvrtka KBR, nekada dio Halliburtona, tvrtke koja se bavi uslugama u naftnoj industriji, prošle je godine priznala krivnju po optužnici iz SAD-a i podmićivanje nigerijskih dužnosnika od 1994. do 2004. sa 180 milijuna dolara kako bi osigurala ugovore vrijedne šest milijardi dolara u vezi s postrojenjem za tekući prirodni plin.

KBR i Halliburton su u SAD-u postigli dogovor o rješavanju slučaja isplatom 579 milijuna dolara ali su Nigerija, Francuska i Švicarska provele vlastite istrage o slučaju.

Neki analitičari vjeruju da je iznenadno oživljeni interes za slučaj povezan s nigerijskom politikom.

Nigerija će u travnju održati predsjedničke izbore a za nominaciju u vladajućoj stranci sadašnjem predsjedniku Goodlucku Jonathanu protukandidat će biti bivši potpredsjednik Atiku Abubakar. Abubakarovi protivnici su ga ranije pokušavali povezati s ovim slučajem što je on odbacivao kao kampanju ocrnjivanja.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙