FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zemlje zapadne Afrike priznaju Ouattaru za čelnika Obale Bjelokosti

Autor: akoz
ABIDJAN, 7. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Regionalni blok zemalja zapadne Afrike ECOWAS u utorak je nakon spornih izbora priznao Alassanea Outtaru za izabranog predsjednika Obale Bjelokosti i zatražio od dosadašnjeg presjednika Laurenta Gbagboa da prihvati poraz i odstupi s položaja.

No i prije poziva ECOWAS-a kojeg čini 15 zemalja Gbagbo se oglušio na međunarodne zahtjeve da napusti vlast imenujući novu vladu iako je Outarra već objavio paralelnu vladu.

Nakon izvanrednog summita regionalnih čelnika u Nigeriji ECOWAS je dodatno povećao pritisak na Gbagboa suspendirajući angažmane Obale Bjelokosti u tom bloku.

Nigerijski presjednik i predsjedatelj ECOWAS-a Goodluck Jonathan rekao je u utorak i da ta organizcaija neće podržati zamisao stvaranja vlade nacionalnog jedinstva kako bi se riješila politička kriza u Obali Bjelokosti.

"Već smo vidjeli da te vlade nacionalnog jedinstva u stvari ne funkcioniraju... Sazvani su izbori, netko je pobijedio, tako da se mora predati vlast", rekao je nigerijski predsjednik navodeći primjere Kenije i Zimbabwea.

O krizi u Obali Bjeolokosti u utorak je raspravljalo i Vijeće sigurnosti UN-a a Rusija se suprostavila izjavi kojom bi se Alassanea Outtara priznalo za izbornog pobjednika, rekli su diplomati.

"Rusija je postavila pitanje prava UN-a da proglasi pobjednika", rekao je jedan zapadni diplomat u New Yorku.

Izborno povjerenstvo Obale Bjelokosti prošlog je tjedna proglasilo Outtaru za pobjednika izbora održanih 28. studenog ali je rezultat izbora odbacio ustavni sud i pobjedu dao Laurentu Gbagbou.

Voditelj UN-ove misije u Obali Bjelokosti Y.J. Choi proglasio je Outtaru pobjednikom a Vijeću sigurnosti rekao je da je njegova pobjeda "jasna".

Dužnosnici zapadnih zemalje su rekli da Choi na to ima pravo po mirovnom sporazumu iz 2005. sklopljenom nakon građanskog rata koji mu daje ovlasti potvrđivanja izbornih rezultata.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙