FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Džalili: Iran u Istanbulu neće pregovarati o nuklearnom programu

Autor: vkla
ZAGREB, 7. prosinca 2010. (Hina) - Iran je u utorak, nakon dvodnevnih pregovora u Ženevi sa šest velikih sila, na kojima nije postignut nikakav napredak u sporu zbog iranskog nuklearnog programa, poručio da će na sljedećem sastanku u siječnju u Istanbulu odbiti raspravu o svom pravu na nuklearnu energiju.

"Nećemo dopustiti da se raspravlja o iranskom pravu na nuklearnu energiju na sljedećem sastanku u Istanbulu", kazao je glavni iranski pregovarač Said Džalili.

"Dijalog u Istanbulu je dogovoren samo u okviru onoga što je zaključeno u tijeku dvodnevnih pregovora u Ženevi", dodao je, objasnivši da će se razgovarati o "suradnji cilj koje je pronaći zajedničke točke". Ponovio je da se pregovori moraju temeljiti na "suradnji, a ne prisili" te da Iran neće pristati na zamrzavanje programa obogaćivanja uranija.

Džalili nije skrivao nezadovoljstvo izjavama europske ministrice vanjskih poslova Catherine Aashton, koja je u Ženevi bila posrednik "šestorke" u pregovorima, zamjerivši joj čak "manjak poštovanja".

Visoki dužnosnik američke vlade kazao je da su pregovori bili "teški i iskreni" te da Teheran mora poduzeti praktične korake kako bi ublažio globalnu zabrinutost. Po njegovim riječima, položaj "šestorke" je nepromjenjiv te i dalje zahtijeva da Iran prekine obogaćivanje urana koji onda dodatnom obradom može služiti kao gorivo za nuklearne reaktore ili za izradu bomba.

"Prekid programa obogaćivanja uranija nalaže se rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a. To ostaje stajalište skupine 5+1" (SAD, Francuska, Rusija, Velika Britanija, Kina i Njemačka), kazao je dužnosnik.

Još prije razgovora zapadne zemlje su umanjile očekivanja od sastanaka u Ženevi 6. i 7. prosinca. Diplomati su rekli da će znak napretka biti i dogovor da se ponovno sastanu na sadržajnijim razgovorima, početkom 2011.

(Hina) xvk ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙